Allt fler människor börjar intressera sig för börsen och att placera i aktier. I Sverige är det ungefär 2,2 miljoner svenskar som är aktieägare och då är inte personer som sparar i aktiefonder inräknade och inte heller de som placerar indirekt i aktier genom sitt pensionssystem. Att spara i aktier är en överlägsen metod på lång sikt. Varken obligationer, fastigheter, konst eller antikviteter ger samma avkastning. De senaste 100 åren har Stockholmsbörsen stigit med i genomsnitt 10 procent per år och detta trots alla finanskriser, fastighetskriser, oljekriser och IT-bubblor.
Vad är en aktie?
En aktie är alltså ett slags värdepapper som man kan köpa och sälja på börsen. En aktie är också detsamma som en ägarandel i ett aktiebolag. När du köper en aktie i ett företag så blir du därmed delägare i företaget. Varje ägarandel i företaget har en viss storlek. Om aktiebolaget har 1000 aktier och du köper en aktie så äger du således en tusendel av företaget. Varje aktie ger en rösträtt på aktiebolagets årsstämma. En årsstämma är samma sak som ett årsmöte och hålls en gång per år. Där går man igenom aktiebolagets verksamhet för det kommande året. Där väljs också en styrelse ut för att styra bolaget under det kommande året. Styrelsen utser också en VD som har huvudansvaret för den dagliga driften av företaget. Som aktieägare riskerar du bara de pengar du betalade för aktierna. Om företaget du är aktieägare i går i konkurs så kan du alltså inte åka dit eller förlora mer pengar än de du köpte aktierna för. Du behöver inte heller lägga dig i företagets verksamhet eller den dagliga driften utan allt sådant sköts av styrelsen och VD:n.
Förutom att en aktie kan stiga i värde och på så sätt ge en viss avkastning så ger aktier också rätt till utdelning. Det är styrelsen som föreslår ifall aktiebolaget ska dela ut någon del av årets vinst till aktieägarna och hur stor denna utdelning i så fall ska vara. Aktieägarna fattar sedan beslut om utdelning under årsstämman. Dock är man inte garanterad någon utdelning, man kan även besluta att inte göra någon utdelning utan behålla pengarna till bolagets verksamhet istället.
Aktiehandel
För att köpa och sälja aktier så behöver du ett värdepapperskonto, ett VP-konto, hos en bank eller en fristående fondkommissionär. När du skaffar detta konto kommer banken eller fondkommissionären att registrera kontot hos Värdepapperscentralen. Det är de som administrerar dina aktieinnehav, skickar ut kallelser till årsstämma, ser till att du får utdelning på aktierna och så vidare. För att enkelt kunna överföra pengar till och från ditt VP-konto kopplas detta till ditt lönekonto eller något annat transaktionskonto.
Idag är det vanligast att man handlar med aktier på nätet. Då kan man i realtid se aktiernas värde och man kan snabbt och enkelt köpa och sälja aktier när man själv vill. Courtageavgifterna är också ofta lägre på nätet. Letar du efter en nätmäklare så kan det vara väl värt att ta del av min lista över de bästa aktörerna här. Där hittar du enbart nätmäklare som jag har testat och kan rekommendera.
Det vanligaste är att man handlar med en börspost som innehåller hundra eller två hundra aktier istället för att köpa en och en aktie. När du handlar med aktier så måste du betala en courtage avgift till din bank eller fondkommissionär. Det är antingen en fast avgift eller en procentuell avgift och går till att administrera din aktiehandel. En del fondkommissionärer har istället en fast månadsavgift istället för courtage.
Att tänka på när du placerar i aktier
Att spekulera i aktier är roligt. Det är spännande att leta upp företag och branscher som man tror på och sedan följa börsens utveckling. Har man lite tur och skicklighet kan man också tjäna en hel del pengar på sin aktiehandel. För att minska riskerna och öka förtjänsten så finns det några saker man bör tänka på vid placering i aktier:
* Tänk på att aktiehandel innebär ett risktagande. Du kan förlora hela eller delar av det satsade kapitalet så handla inte för mer pengar än du har råd att förlora.
* Sprid riskerna – ett sätt att minska risken för förluster är att sprida sina risker. Det innebär att du bör placera pengarna i flera olika företag, branscher och länder.
* Fundera över olika alternativ. Istället för aktier kan du också spara i fonder eller aktiefonder. Fundera ut vilket alternativ som passar bäst just för dig. Ta gärna hjälp av en opartisk rådgivare men var samtidigt mycket kritiskt till bankens rådgivare som självfallet gärna talar varmast om den egna bankens produkter.
* Tänk på att du inte alltid kan sälja dina aktier omedelbart. Det är inte säkert att du lyckas sälja aktien precis när du vill på grund av att många vill handla samtidigt eller att aktien är illikvid (att aktien har dålig efterfrågan eller lågt utbud).
* Låna inte till köp av aktier. Om aktierna sjunker i värde så finns fortfarande skulden kvar.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.