Fondsparandet på mycket höga nivåer

Läser idag ett pressutskick från Fondbolagens Förening. I detta utskick konstaterar man att intresset för fonder var fortsatt mycket högt under november månad då 11 miljarder nettosparades. Hittills i år har hela 98 miljarder sparats i fonder varav huvuddelen, 84 miljarder, investerats i aktiefonder.

Nettosparandet i fonder var fortsatt mycket stort i november och precis som för årets tidigare månader gick den största delen av fondsparandet till aktiefonder. Under november nettosparades 4,6 miljarder i aktiefonder medan 2,8 mdkr gick till blandfonder. Även räntefonder uppvisade positivt nettosparande, 2,6 miljarder gick till obligationsfonder och 2,2 miljarder till penningmarknadsfonder. Övriga fonder (hedgefonder) hade svagt negativt nettoflöde.

”Det stora intresset för fonder håller i sig. För hushållen är det angeläget att spara i fonder när räntorna är låga både på lån och på sparkonto”, säger Fondbolagens förenings vd Pia Nilsson. ”Att spara extra i fonder nu ger både ett sparkapital att ta av längre fram och samtidigt är det ett sätt att vänja sin hushållsekonomi vid att också klara högre låneräntor när så blir fallet. Dessutom är det förstås roligare att spara än att betala på lån.”

Under januari-november 2009 har totalt 98 miljarder kronor nettosparats i fonder. Stockholmbörsen har stigit med 50 procent (inkl. utdelningar) under motsvarande period. Med andra ord borde det vara många som har haft anledning att glädjas över sitt fondsparande under året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.