Följande artikel är ett gästinlägg av bloggaren Mot Miljonen:
Sälj dyrt och köp billigt. Detta råd är lika gammalt som börsen. Men ändå är det få småsparare som har en strategi och kunskap kring hur de skall lyckas med detta. I det här inlägget beskrivs de grundläggande svängningarna i ekonomin och hur man kan använda sig av detta för att lyckas bättre med sina placeringar.
Bankernas råd med modifikation
Det allmänna rådet som brukar ges från storbankerna är att sprida sina investeringar i olika typer av räntefonder, indexfonder och aktiefonder samt att månadsspara i dessa. Rådet är inte dåligt och fungerar säkert för dig som inte vill eller orkar engagera dig mer än så i dina placeringar. Inte desto mindre kommer detta att generera en avkastning (dvs hur mycket vinst du gör) som är lägre än snittet som historiskt har legat på en börsuppgång med 11% per år minus inflation. Detta beror framförallt på att bankernas avgifter för fonderna oftast brukar ligga på 1,5-2,5% samt att du kommer att köpa såväl när fonderna är dyra som när de är billiga. Men med lite mer kunskap om hur ekonomin svänger över tid går det att med enkla medel lyckas lite bättre än så. Här beskrivs en möjlig sådan strategi i tre delar.
Del 1 – Konjunkturen i stort
Jag märker i samtal med arbetskamrater och vänner andra man träffar på att det oftast finns en visshet att konjunkturer existerar (särskilt lågkonjunkturer!). Däremot har man sällan en kunskap hur man kan utnyttja detta faktum till att göra bättre investeringar. Låt oss först titta på konjunktursvängningarna sedan 20 år tillbaka.
Ovan här ser du hur börsen har reagerat i värde i högkonjunktur och i lågkonjunktur (klicka på bilden för att se en större version). De räta linjerna är dragna med en lutning på 1,1 vilket innebär en procentuell ökning på 11%. Dessa är i figuren endast stödlinjer för att visa att börsen historiskt har stigit med 11% per år (vilket inte betyder att den alltid kommer att göra det). Allmänt kan man säga att börsen alltid ligger lite före konjunkturerna. Detta beror på att när varningstecken på lågkonjunktur dyker upp drar sig investerarna bort från börsen med kursfall till följd. När man tror att botten är nådd i lågkonjunkturerna dyker de upp igen och börsen stiger kraftigt igen.
Det man som fondsparare eller aktiesparare då kan göra är att vara medveten om detta och utnyttja detta. Alltså köp indexfonder/aktiefonder eller aktier som du tror på under de perioder som börsen är lågt värderad. Ett riktmärka kan vara under den mittersta linjen. När börsen är högt värderad så köper man räntefonder eller lägger pengarna på sparkonton med hög ränta. När sedan börsen har gått ned igen kan man föra över placeringarna från räntefonder till aktiefonder igen. Detta är ett ganska enkelt och medvetet sätt att utnyttja ekonomins svängningar utan att vara mycket engagerad i sina placeringar. Det kräver på sin höjd en fundering varannan eller varje månad var i konjunkturen vi befinner oss just nu och hur du skall agera då. Det viktiga är att du har en strategi som du använder.
Del 2 – Jämviktspendling
Vill man ta ett något mer aktivt förhållningssätt än att bara hålla kolla på konjunkturen i stort kan man även titta på enskilda aktier och deras så kallade jämviktspendling. Detta närmar sig ett förhållningssätt angränsande den så kallade tekniska analysen men kan användas för att lyckas väl även på lång sikt.
Idén med jämviktspendling är att aktier även rör sig upp och ner kring en generell trendlinje på lite kortare sikt än i ett flerårsperspektiv. Om man vill kan man därför försöka att hålla koll på detta genom att bevaka en aktie eller fond du vill investera i och därmed köpa så billigt som möjligt i just den tid vi befinner oss i just nu. Detta kräver förstås mer engagemang och ett aktivt förhållningssätt men öppnar upp möjligheten för lite högre avkastning.
Del 3 – Fundamental analys och värdeinvestering
Själv har jag valt att ta ett mycket aktivt förhållningssätt gentemot mina investeringar och håller i princip varje dag koll på och lär mig mer om företag, aktier och fundamental analys. Tanken med att värdeinvesteringar är att lyckas hitta företag som generellt lyckas prestera bättre än börsen som helhet för att på detta vis nå ännu högre avkastning. Dessutom att köpa dessa aktier till ett så lågt pris som möjligt under tiden då marknaden värderar denna lägre än vad den fundamentalt är värd. Jag kommer inte att behandla detta område i detta inlägg men är du intresserad att lära dig mer om fundamental analys så är du välkommen att besöka min blogg Mot Miljonen där jag skriver om detta och annat. Du kan också läsa om grunderna om fundamental analys och aktievärdering på min sajt Aktiekunskap.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Bra artikel och dessutom välskriven Simon! Här finns mycket att tänka på för den som vill optimera sin investeringsstrategi.
Väldigt trevligt att få in lite gästskribenter på Spara-Placera.se. Om någon mer är sugen att skriva en artikel till denna sajt så är det bara att höra av sig till mig.
Mvh / Håkan Liljeqvist