Skuldrådgivare ger dig råd och stöd

Har du en tuff ekonomisk situation och vet inte hur du ska ta dig ur detta? En lösning kan vara att söka upp en skuldrådgivare.

Alla verkar inte vara medvetna om att det går att få hjälp gratis om man har det tufft med skulder, ekonomin i stort eller kanske är i behov av en skuldsanering. Jag vill därför belysa det faktum att hjälpen kanske finns närmare än du anar.

Din kommuns budget- och skuldrådgivare ger dig nämligen råd och stöd, utifrån just din situation och det är fritt för vem som helst att söka deras hjälp utan att det kostar dig något. Det kan vara ett första steg mot en ljusare framtid.

Skuldrådgivning och tips på en mängd olika områden

Den hjälp du kan få av en skuldrådgivare kan exempelvis handla om råd om hur din ekonomi behöver förändras. Skuldrådgivaren kan ge dig konkreta förslag för att förhindra att du hamnar i en ohållbar skuldsituation. De kan även ge dig råd som fokuserar på dina skulder. De kan hjälpa dig att staka ut en väg, steg för steg, som kan hjälpa dig ur skuldfällan och ge konkreta förslag för att förhindra att situationen förvärras.

Skuldrådgivaren hjälper dig skuldsanera

Behöver du information om hur en skuldsanering går till så är det även i detta fall en god idé att kontakta kommunens skuldrådgivare. Av dem kan du få reda på hur en skuldsanering går till. Är du berättigad till en skuldsanering enligt skuldsaneringslagen så får du råd och stöd av kommunens budget- och skuldrådgivare före, under och efter själva skuldsaneringsprocessen.

Stöd och hjälp med att kontakta fordringsägare

Om du inte är berättigad till skuldsanering kan du ändå få hjälp att kontakta de låneinstitut och andra som du har skulder till. Kanske går de med på att underlätta för dig genom att ändra på avbetalningsplanen, räntor eller dina lånevillkor. I regel är de enklare att ha att göra med än vad man kan tro men det kan ändå kännas skönt att få stöd av en skuldrådgivare när man ska göra detta.

Det kan vara skönt att få hjälp i en knepig situation och få någon att se på läget ur ett annat perspektiv. De kan se möjligheter, alternativ och handlingsutrymme när du själv inte gör det. Kommunens budget- och skuldrådgivare har dessutom tystnadsplikt. Uppgifterna du lämnar förs inte vidare till någon annan, om du själv inte vill det, och rådgivningen är kostnadsfri.

Du kommer i kontakt med din kommuns budget- och skuldrådgivare genom att ringa till din kommun. Kontaktuppgifter till honom eller henne borde dessutom finnas på din kommuns webbsida.

Det personliga mötet med budget- och skuldrådgivaren

Den första kontakten med rådgivaren resulterar oftast i att ni bokar in ett personligt möte. Inför det mötet är det bra om du själv har med uppgifter om dina inkomster, utgifter och skulder så att man kan få en relativt samlad bild av din ekonomi. Ta gärna med dig hyresavi, lönebesked, räkningar och annat som kan hjälpa till att kartlägga din ekonomi.

Ju bättre bild det går att få desto bättre förutsättningar finns för att du ska få goda och konkreta råd som kan hjälpa dig framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.