Trådlös telefon – en miniguide när du ska välja

Eftersom jag håller på att söka av elektronikmarknaden efter en bra och prisvärd trådlös telefon att ha hemma i lägenheten så har jag nu lärt mig en del mer eller mindre onödigt vetande om dessa prylar. Här följer min miniguide om trådlösa telefoner och kanske kan den vara till hjälp om du också är på gång att skaffa en:

Dect – Den vanligaste standarden för trådlösa hemtelefoner. Ljudet i en Dect-telefon är digital och räckvidden är vanligen upp till 50 meter inomhus och upp till hela 300 meter utomhus.

GAP – Telefoner och basstationer med GAP-kompabilitet kan anslutas till varandra. Till exempel kan en GAP-kompatibel telefon från tillverkaren Philips kopplas till en basstation från Siemens eller vice versa. Men vid kombinationer som dessa så fungerar till exempel inte funktioner så som nummerpresentation eller röstbrevlåda.

Telefonbok – De något bättre modellerna (och dyrare) har mer plats för namn och nummer än enklare modeller. De minst avancerade modellerna har i regel endast kortnummer-funktion.

Ringsignaler – Är ringsignalerna polyfona kan flera toner spelas samtidigt. Med VIP-ringsignaler kan du ha olika melodier beroende på vem det är som ringer dig.

Skärmen – Telefoner med ikonbaserade menyer är lättare att använda än de med endast text och siffror. Bakgrundsbelysning och färgskärm är givetvis även det något som kan vara en bra grej att ha för att det ska vara lätt att läsa av informationen.

Nummerpresentatör – Med en nummerpresentatör ser du från vilket telefonnummer inkommande samtal kommer ifrån. För att presentationen ska fungera krävs det även att du har nummerpresentation aktiverat från din nätoperatör.

Övrigt smått och gott – Telefoner med högtalare är inte så dumt ifall man får för sig att syssla med gruppsamtal. Vissa modeller har även en knapp på basenheten som du kan trycka på ifall du har glömt bort vart du lagt luren. Luren börjar då ringa och du kan lokalisera din telefon (en bra grej för mig som har det lite rörigt ibland). Knapplås är också en funktion som inte är så dum att ha ifall man inte vill drabbas av ofrivilliga knapptryckningar.

Vart kan man hitta vettiga och prisvärda bärbara telefoner?

Som vanligt när man ska skaffa elektronikprylar så är det mest ekonomiska alternativet att handla på nätet. Dessutom får du då ett större utbud att ta del av. När du väl har bestämt dig för vilken prisklass och modell du ska lägga rabarber på så bör du jämföra priser noga (på tex. Pricerunner).

Fler råd och tips? Skriv gärna en reflektion på min miniguide.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Ojojoj, vad jag kommer att ha nytta av detta. Jag har (brutalt och i vredesmod) dragit ut alla våra två trådlösa och installerat gamla dialoger eftersom inga knappar funkade och ingen nummerpresentation visades (och alla som ringde bara var dumma).

    Nu ska här köpas vettiga telefoner. Tack.

    (Inom parentes ska även sägas att det där med olika signaler för olika uppringare låter underbart för en telefonskräckis som jag.)

  2. Haha! Perfekt att min lilla guide faktiskt kan göra världen till en lite bättre plats att leva på :)
    De som ringer blir kanske inte snällare för att man byter telefon men om de blir det så måste du hojta till Lotten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.