kycklingpytt med yoghurtsås

Kycklingpytt med rosa yoghurtsås

Jag fortsätter på temat mat som funkar idealiskt för barnfamiljen. Här om dagen handlade det om en snäll chicken thai. Idag är det också kyckling som gäller då jag testat en familjevänlig kycklingpytt med rosa yoghurtsås.

Att hitta maträtter som passar hela familjen är lite av en utmaning hemma hos oss. Oftast skiter det sig på grund av att det inte faller lillkillen i smaken. Men eftersom jag så gärna vill att han ska ha positiva upplevelser av mat så fortsätter jakten på bra barnfamiljsmat.

I denna jakt snubblade min fru över ett recept på kycklingpytt med en yoghurtsås som tillbehör och det kändes väl värt att testa. Sagt och gjort, rätten svängdes till utan problem och utan några speciellt avancerade tillagningsmetoder. Lillkillen blev nöjd , åt en rejäl portion och nöjd var även jag och frun. Dels för att kycklingpytten föll väl ut hos familjens yngste medlem men även för att vi också tyckte att det smakade fillismaskens. Glädje!

Nu anar jag att det finns fler barnfamiljer där ute som tampas med samma utmaningar som vi och för att göra er tillvaro något enklare så kommer receptet här.

kycklingpytt

Recept: Kycklingpytt med rosa yoghurtsås

Om receptet: Så här gör man 4 portioner familjemat i form av kycklingpytt med rosa yoghurtsås.

Ingredienser

  • 700 g potatis
  • 400 g morötter
  • 300 g kålrot
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ca 600 g kycklingfilé
  • salt och peppar
  • ca 1 msk smör att steka i
  • Till såsen:
  • 2 dl matyoghurt
  • ½ msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Så här gör du!

  • Börja med att sätta ugnen på 225°.
  • Skala och skär potatis, morötter och kålrot i ca 1 cm breda tärningar och lägg på en djup ugnsplåt.
  • Ringla över olivolja och strö på salt och svartpeppar.
  • Stek högt upp i ugnen i en halvtimme. Rör om då och då så att allt blir jämnt gräddat runt om.
  • Medan grönsakerna går i ugnen så skär du kycklingfiléerna i 2 cm stora tärningar och kryddar kycklingbitarna med salt (ungefär 2 krm) och svartpeppar (ungefär 1 krm).
  • Smält lite smör i en stekpanna och stek kycklingen på medelhög värme, 7-10 minuter. Lägg kycklingen på en övertäckt tallrik allteftersom den steks.
  • Nu är det dags att göra såsen! Den gör du enkelt genom att blanda matyoghurt, tomatpuré, paprikapulver, honung, lite salt och svartpeppar i en lämplig skål.
  • Hugg i och bjud familjen så blir de glada!

Serveringsförslag

Det klassiska är ju att servera pyttipanna med rödbetsskivor som tillbehör. Tillsammans med denna såsen så blir det dock ingen succé så hoppa över det. Men kycklingpytten och den rosa såsen är så pass goda i sig att det inte är någon förlust.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.