Skurna nötkakor

Vi laddar för det stora kafferepet som Petter och jag kommer att avsluta denna månad med. Skurna nötkakor är lätta att baka och blir spröda och fina. I nötkakorna utnyttjar man rågsiktssmaken som ett komplement till en liten mängd nötter och får många små fina kakor på ett kick.

Det är ingen hemlighet att jag är svag för nötter i allmänhet och nötter i kaksammanhang i synnerhet. Det blir helt enkelt så trevligt knaprigt. En småkaka med rågsikt får dessutom en rustik och lite bonnig karaktär som bjuder på något annat än många andra söta och sköra kakor på kafferepets kakfat. Lite på samma vis som när det plötsligt dyker upp en bonnakringla mitt i kakfrossandet så kan denna kaka bidra till variation samt att man behåller intresset och aptiten för konceptet kaffe och kaka. Det brukar i och för sig inte vara något problem för mig eller det fikatokiga Sverige i allmänhet. Att säga att dessa skurna nötkakor är goda är överflödigt. Men nu sa jag det ändå.

Recept: Skurna nötkakor

Om receptet: Följer du detta receptet så har du 60 skurna nötkakor att äta, bjuda på eller stoppa i kakburken i väntan på de där bjudna eller objudna gästerna.

Ingredienser

  • 1½ dl (100 g) nötkärnor
  • 4½ dl rågsikt
  • 1 dl socker
  • 200 g margarin eller smör

Så här gör du!

  • Mal nötkärnorna först och blanda sedan alla de torra ingredienserna på bakbordet.
  • Arbeta in matfettet.
  • Forma degen till rullar med ca 4 cm i diameter.
  • Låt dem stå kallt någon timme.
  • Skär degrullarna i knappt halvcentimetertjocka skivor och lägg dessa på smord eller bakplåtspappersklädd plåt.
  • Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme 10-12 minuter.

Serveringsförslag

Rågsikt i kaffebröd kanske kan verkar lite ovanligt men du kommer att märka att de smakar alldeles utmärkt. Tillbehören är givna – kaffe eller saft, allt efter tycke och smak. Även kombinationen kakor och mjölk får väl ses som en klassiker och då är dessa kakor ett utmärkt val.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.