Syltkakor

På senaste redaktionsmötet blev vi ordentligt fikasugna och utsåg november till småkakans månad. Sju sorters kakor (minst) bakas och presenteras på sajten under de närmaste veckorna. Första kakan ut är ett måste när det skall dukas upp till kaffekalas. Syltkakan – vi älskar dig!

Syltkakor går att variera efter tycke och smak. Som vanligt gäller att använda sig av sådant man tycker är gott och anpassa receptet efter hur mycket arbete man har tid att lägga ned på bakningen. Själv föredrar jag nästan alltid det enkla. Därför följer min grunddeg (en mördeg) enkelhetens princip och består av endast tre ingredienser. Den funkar utmärkt till alla småkakor som inte behöver kavlas. Vill du ha kaveldeg tillsätter du en äggula och drar ned något på mjölet. Det är inte så ofta som jag bakar kakor så när jag väl gör det är smör det självklara valet framför margarin. Smör är godast, men med margarin förlängs hållbarheten något. Sylt av bra kvalitet är ett måste. Hallon-, blåbär-, eller jordgubbssylt är gott. Det är kul och lämpligt att variera syltkakorna och samma sylt behöver inte användas till samtliga kakor. Den här gången blev det hjortronsylt för min del. Jag har tänkt stoppa kakorna i frysen till det är dags för adventskaffe och något litet med hjortron tycker jag hör julen till. Vill du skippa sylten är godis en möjlighet vad gäller topping. En halv Dumle eller några Nonstop på kakan kan vara festligt. Då gräddar du kakorna tills de nästan är klara och lägger på godiset när det är ett par minuter kvar av ugnstiden.

Ett annat tips är att spara något av degen i frysen. Då är det bara plocka fram din degrulle när du skall få besök, rulla till några kakor, klicka i sylt och grädda. Jag brukar dela degen i tre delar. Två av delarna bakar jag direkt vilket brukar bli cirka tjugo till tjugofem kakor och de ryms på två plåtar. Den tredje och sista degbiten ger jag till min farmor som älskar att baka och laga mat. Men med stigande ålder har bakningen blivit ett tungarbetat projekt om allt (knåda deg, baka ut, diska osv) skall göras samma dag. Men med färdig mördeg i frysen så plockar hon fram degen den dag hon känner sig pigg och bakar lite goda kakor till eftermiddagskaffet.

Recept på syltkakor

Recept: Syltkakor

Om receptet: Degen är en mördeg och går att använda till många typer av småkakor. En laddning ger drygt trettio kakor, men då gör jag dem ganska små eftersom jag tycker det blir godast.

Ingredienser

 • Deg:
 • 200 gram smör
 • 4 ½ dl vetemjöl
 • ½ dl socker
 • Fyllning:
 • Sylt eller godisbit (den här gången användes hjortronsylt respektive Nonstop)

Så här gör du!

 • Dela smöret i småbitar och lägg i en bunke. Slå på mjöl och socker.
 • Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg. Det tar några minuter om du gör det för hand. (Jag tycker det är onödigt att använda en köksmaskin eller elvisp med degkrokar då det sedan tar längre tid att diska grejerna än man spara in i tid under bearbetningen. Dessutom är det rogivande att låta händerna arbeta med en kak- eller bröddeg)
 • Rulla små bollar av degen. Lägg bollen i handflatan och tryck en grop i kakan med den andra handens finger. Lägg därefter kakan på en ugnsplåt.
 • Klicka sylt i kakans grop.
 • Grädda i 10 – 12 minuter på knappt 200 grader. (Jag värmer upp ugnen till 200 grader men sänker till 175 när jag kakorna åker in).

Serveringsförslag

Starkt kaffe i obegränsad mängd!

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Jag gör precis som du, en grund sats med mördeg som jag delar i ett par bitar och sedan brukar barnen (som i mitt fall alltid är med när det vankas kakbak) får göra olika kakor. Mördegskakor är de godaste småkakorna tycker jag.

 2. Visst är det så. Det där med att göra en grundsats där man kan spara en del till annat lämpligt tillfälle är en bra grej. Det går exempelvis även att göra så med pizzadegen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.