Veckans gastronomiska ord – Montera

Söndagar har sitt stående inslag här på Recepten.nu i form av veckans gastronomiska ord. Denna vecka vill jag ägna en stund åt begreppet montera. Att montera ihop en IKEA-möbel är ju en sak men vad syftar egentligen en kock på när han ska montera något i matlagningen?

Montera – Att montera är ett kockuttryck för att blanda en sås eller soppa med smör och grädde. Genom att tillsätta detta precis innan servering så förhöjer man smaken. Ibland förekommer även begreppet blanka av vilket innebär att man vispar ner en klick kallt smör mot slutet av tillagningen. Blanka av, likt montera, gör man också för att ge en sås eller soppa en fylligare smak men det har även som syfte att ge såsen eller soppan en blank yta.

För egen del hade jag ingen koll på vad montera betydde men när det ska fixas sås nästa gång så kommer jag definitivt testa detta moment. Vem vet, kanske tar det min sås till nya höjder? Men vad ska jag tänka på när jag monterar såsen? Är det fingertoppskänsla som gäller eller har ni några förhållningsregler vad gäller mängder av smör och grädde? Har ni tips så hojta till.

Om veckans gastronomiska ord: Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta projekt att ni lär er något nytt, jag lär mig garanterat massor. För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Ha ha! Detta är något jag nästan alltid gör men jag hade inte den blekaste aning om att det fanns ett riktigt ord för det. Speciellt inte ett så tjusigt ord!

    Mitt enda råd är fingertoppskänsla, lite i taget och avsmakning. Smakar det bra och ser bra ut – då ÄR det bra.

  2. Håller med! Fingertoppskänsla i kombination med att smaka av kommer man väldigt långt med. Det viktigaste är ju trots allt att det smakar gott. Som någon sagt till mig i något sammanhang: Det är ingen som vet hur många timmar du stått i köket, bara hur slutresultatet smakar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.