Annas mat – kokboksrecension

I Annas mat har Anna Bergenström samlat recept och erfarenheter från mångårig tjänst i matlagningsjournalistikens tecken. Hon har för sitt arbete tilldelats Gastronomiska Akademiens pris och av regeringen utnämnts till professor. Hennes volymer finns i många svenska hem och i den nya och reviderade upplagan av Annas mat har tvåhundra nya recept tillkommit.

Det finns något gediget och rejält över Anna Bergenströms framtoning och recept. Det råder inget tvivel om att kärleken till maten och måltiden ständigt är närvarande. Här finns också en omtanke om helheten: recepten skall kunna lagas i ett vanligt kök med hjälp av inte allt för komplicerade (dyra eller onödiga) redskap, maten skall bjuda ett rikt och varierat näringsinnehåll, vördnad om djur och natur är närvarande. Ett talande exempel är därför att det dröjer ända till sidan 127 innan det första receptet som innehåller kött presenteras, Husets pastasås med lammfärs. Fram till dess är det grönsaker, sallad, potatis, svamp, bönor och linser som spelar huvudrollerna. Men även därefter är inslaget av vegetabilierna framträdande.

Bokens kapitel är huvudsaklig kategoriserade efter råvara eller tillagningsmetod, så som kött, ägg, bröd et cetera. Här finns ett avsnitt med grillrecept, likaså har julmaten tilldelats ett eget kapitel. Varje nytt område inleds med Bergenströms sakliga information om råvaran. Här finns att hämta för den som på några korta sidor vill lära sig mycket. Ursprung, historia, näringsvärde, kok- och tillagningstider, undergrupper och sorter presenteras sakligt men trivsamt. Ett utmärkt exempel är när författaren på tre sidor skriver utförligt om kryddörter eller på samma sidantal hinner skriva innehållsrikt om fisk. Jag slås under läsningen av att texternas grundliga och sakliga innehåll med enkelhet hade kunnat kantra över till det förnumstiga, men Bergenström manövrerar skickligt skutan i rätt riktning. Det är berömvärt.

Recepten i boken härstammar i huvudsak från svensk husmanskost, medelhavsmat och det franska köket. Genom den Bergenströmska matlagningen har recepten anpassats till vardagens kök men utan att för den saken skull bli tråkiga, grå eller fantasilösa. Boken spänner över femhundra sidor och det är recept för både vardag och fest. Att lyfta ut några enskilda recept ur samlingen gör inte helheten rättvis. Under läsningen av Annas mat inser jag med stor glädje att jag funnit en receptsamling där jag under lång tid framöver kan hämta guldkorn efter guldkorn.

I min tonår och för närmare trettio år sedan fick jag en julklapp som har bibehållit både sin relevans och aktualitet. Det var min bror som gav mig en oansenlig pocketgåva av Anna Bergenströms Första kokboken (utgiven första gången 1974). Till denna smäckra volym har jag ständigt återvänt för att plocka upp grunderna och de enkla men ack så goda vardagsrecepten. Det finns goda skäl att anta att den reviderade upplagan av Annas mat kommer få samma föredömliga livslängd.

En grundkokbok bör finnas i den matintresserades ägo och Anna Bergenströms verk är en utmärkt sådan. Annas mat lämpar sig till alla som någon gång närmar sig ett kök: oavsett om det är för att steka ett ägg eller baka en Pavlovatårta.

Köpsugen? Här eller här kan du köpa kokboken.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.