Om man vill göra en småkaka lite roligare så kan man väl doppa den i choklad? Ungefär så måste hon eller han tänkt som uppfann Chokladcigarren. Och vet du vad, det funkar!
Vi närmar oss slutet av november och därmed också slutet av vårt kaktema. Den kakan som vi levererar idag är Chokladcigarren som i grunden är en nötig småkaka som pimpats med lite choklad. I min värld kan man doppa det mesta i choklad och på det enkla viset förhöja trivselfaktorn. Eller, så är det ju givetvis inte men jag gillar verkligen konceptet.
Recept: Chokladcigarrer
Om receptet: Med detta receptet på Chokladcigarrer får du ut ca 75 st kakor. Det är lite pyssel med att smälta och doppa alla kakorna i choklad men ibland är det ju just pyssel som detta som är själva grejen.
Ingredienser
- 175g smör
- 1 dl socker
- 2 dl nötkärnor (ca 125 g)
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk mjölk eller grädde
- Garnering:
- 50 g blockchoklad
Så här gör du!
- Dra igång ugnen på 175 grader så att den har rätt värme när det blir dags för grävning av kakorna.
- Ror ihop matfettet och socker.
- Tillsätt de malda nötterna (de funkar att finhacka dem också) och mjölet.
- Tillsätt sedan mjölk alt. grädde.
- Arbeta samman alltihop så att du får en bra kakdeg som du sedan rullar ut i fingertjocka längder.
- Lägg dina längder bredvid varandra och skär dem sedan på samma gång i ca 5 cm långa bitar.
- Placera dina kakor på en plåt som du smort eller klätt med bakplåtspapper.
- In med plåten i ugnen och låt kakorna gräddas i ungefär 12 minuter.
- Smält blockchokladen med hjälp av ett vattenbad och doppa de färdiggräddade kakorna i chokladen.
Serveringsförslag
En liten kladdvarning utfärdas då chokladen lätt smälter i handen. Men gott är det till kaffet, mjölken eller saften.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.