Janssons frestelse

Ingen jul utan Janssons. Skinka, köttbullar och sill tarvar denna traditionsfyllda frestelse. Icke att förväxla med sillgratäng som är något helt annat.

Ska vi börja med definitionerna först? Janssons frestelse har rå potatis och ansjovis. Sillgratängen har urvattnade saltsillsfiléer och kokt potatis som bärande ingredienser. Vidare diskussion får föras vid nästa släktsammankomst.

Jag är en stor fantast av Jansson. Redan i slutet av november och definitivt till första advent gör jag Janssons frestelse tillsammans med småvarmt när det är dags för fredagskäk. Ett roligt matminne är från när Håkan och jag var studenter och decemberekonomin var skral. Jag hade hittat en tiokilossäck med potatis för femton kronor och vi åt Janssons flera dagar i veckan under hela december. Vi höll oss mätta för en billig peng och måltiderna följdes upp med långa promenader och samtal om nyförvärvade studiekunskaper. Men när det var dags för nästa termin undvek vi i det längsta både potatis och grädde.

Janssons frestelse är en klassisk rätt där vissa variationer kan förekomma. Mannerström rör ut lite kaviar i grädden. Andra förespråkar kokt potatis även till frestelsen och några väljer magrare alternativ till vispgrädden. Anna Bergenström tipsar om en vegetarisk variant där ansjovisen byts ut mot Tartex-pastej med örter. Den uppmärksamme läsaren vet sedan tidigare att jag är svag för det enkla och ursprungliga. Därför är min Janssons ungefär den samma som Tore Wretmans.

Recept: Janssons frestelse

Recept på Jansson frestelseOm receptet: Receptet ger cirka 3-4 portioner.

Ingredienser

  • 6-7 potatisar av mjölig sort
  • 1 gul lök
  • 1 burk ansjovis
  • 2 dl grädde
  • ströbröd
  • smör

Så här gör du!

  • Skala och skär potatisen i stavar. Använd matberedare om du vill men jag föredrar att hacka för hand. Sätt igång ugnen på 200 grader.
  • Skala och skiva en gul lök.
  • Smöra en ugnsfast form.
  • Lägg potatis i botten och varva sedan lök, ansjovis och potatis. Det är inte alltid som hela burken ansjovis behöver användas. Lägg på efter tycke och smak.
  • Slå på grädde. När du ser nivån av grädde mellan potatisstavarna brukar det vara lagom. Ansjovisspadet kan ersätta en del av grädden men jag undviker det eftersom gratängen då blir något för salt för min smak.
  • Avsluta med ströbröd och några klickar smör.
  • In med formen i ugnen. När potatisen börjar mjukna efter cirka 30 minuter är gratängen klar.

Serveringsförslag

Ett annat tips är att göra Janssons frestelse i portionsformar. Det blir snyggt och festligt.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Så här vill jag också ha min Janssons frestelse. Klassisk :-) Och det är ju så fantastiskt gott. Okej, i lagom doser då… :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.