December på Recepten.nu – julmat och lite till

November är numera dåtid och med detta blogginlägg sätter vi punkt för vårt kaktema. Nu stundar julen och som matmånad betraktad så är det en bombastisk månad. För Petter och mig är det en självklarhet att leverera recept på några av julens alla godsaker.

Vad hände egentligen här på Recepten.nu under november? En hel del faktiskt. Exempelvis så kollade Petter in kokböckerna Annas Mat, den moderna klassikern Rosendals trädgårdscafé och Vår julkokbok. Kanske kan dessa kokboksrecensioner hjälpa dig att hitta rätt i den djungel av kokböcker som finns där ute. Månadens matblogg blev Sara bakar som jag tycker är en helt förträfflig blogg om bröd och bakning. Har du inte kollat in den så gör det nu.

Vidare så avslutade Petter sitt mjölksyrningsrojektet med att göra tunnbrödsrullar som toppades med egentillverkad surkål och i samband med att Årets kock gästade Jönköping så skrev jag om hjältarna bakom maten – bönderna och råvaruproducenterna.

Kakor, kakor och åter kakor

November på Recepten.nu var ändå mest av allt en söt månad då Petter och jag bakade väldigt många kakor. Ni har exempelvis kunnat läsa om Anna Stinas kungliga medaljonger, Kolasnitt och Skurna nötkakor. Vill du ha fler kakrecept? I så fall ska du kolla här.

I förra veckan samlade vi ihop alla kaksorterna som vi bakat, fixade fram lite gott kaffe och tog på oss uppgiften att smaka oss igenom alltsammans. Resultatet av detta spektakel ser du i filmen nedan. Ljudkvalitéen är lite si så där och det är hela kan bitvis upplevas som något jönsigt, men om du är en riktig småkaksnörd så kanske det ändå kan finnas ett visst nöje i att se oss äta och kommentera sju sorters kakor under loppet av 8 minuter och 33 sekunder (?).

Nu sätter vi dock punkt för kaktemat och troligen är det mycket positivt för både min och Petters hälsa.

Nya tillskott till receptsöket

Som du kanske känner till så har jag fixat en liten sökmotor dit du kan anmäla din mat- eller bakblogg. Denna sökfunktion, där du just nu kan söka efter recept på 20 bloggar i en och samma sökning, finns här.

Nya tillskott i detta receptsök blev under november bloggarna Ryskadockor, Dagmars Kitchen, Matglada barn, Brödkonst & annat…, Breadnerd, Sött & Salt och Mat i Casa Spångtorp. De har alltså anmält att de vill vara med och är numera inkluderade i den anpassade sökmotorn.

Jag är otroligt glad och tacksam för alla trevliga bloggar som visat sitt intresse för detta. Det är sannerligen ett stort nöje att söka recept och se allt gott som dessa tjugo bloggar bjuder på i form av matinspiration och recept. Vill du få med din mat- eller bakblogg så läs mer om hur det funkar och hur du anmäler din blogg här.

Julen är god!

Nu är det dags att förbereda och njuta av julens fröjder. Då tänker jag naturligtvis på all den mat och andra godsaker som hör julen till. Vi har redan skrivit om Janssons frestelse men det kommer mycket mer framöver. Hänger du med så kommer du få en stor dos tips om både klassiska och lite nyare jultillbehör. Utöver detta kommer vi också ge dig några idéer om vad du kan bjuda på till nyår. Det här blir bra!

Fotograf: Carl-Robert Jonzon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.