senap

Veckans gastronomiska ord – Senap

Inget julbord utan senap och definitivt ingen skinkmacka utan senap. Men vad är egentligen senap?

Under rubriken Veckans gastronomiska ord försöker jag mig på att verka folkbildande inom området gastronomi. Uppgiften jag tagit på mig är att presentera ett gastronomiskt relaterat ord varje söndag, varje vecka. Kanske medför detta projekt att ni lär er något nytt, jag lär mig garanterat massor. Denna vecka har jag valt att fördjupa mig i en av julens nödvändigheter; senap. Här följer min förklaring på veckans gastronomiska ord.

Senap – Det är frön från den ettåriga växten Sinapis servensis som utgör krydan som är huvudingrediensen i det vi kallar senap. Senap är alltså en typ av kryddsås som utgörs av mer eller mindre krossade senapsfrön. De kan vara gula, från vitsenap (Sinapis alba), svarta, från svartsenap (Brassica nigra), eller bruna, från sareptasenap (Brassica juncea). Fröna blandas med huvudsakligen vinäger (i Sverige vanligtvis ättika), salt och socker. Även andra ingredienser kan förekomma, som whisky, vin, cider, öl, vetemjöl, honung, pepparrot samt andra kryddor. Förr har det förekommit förfalskningar, där åkersenap (Sinapis arvensis) ingått som utdrygning.

En vanlig svartsenap som är min personliga favorit är Skånsk senap. De små svarta senapskornen går faktiskt inte att krossa i kryddkvarn, den beckar ihop, och därför rullas de och krossas med hjälp av en kanonkula i ett stenkärl. Vilken är din favoritsenap på julbordet?

För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

Källa


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.