Sherry och vitlökssill

Projektet: Inlagd sill – Del 3 – Sherry och vitlökssill

Dags för den tredje och avslutande delen av projekt inlagd sill. Idag skall sherry och vitlökssillen färdigställas. Om förberedelser och om Glasmästarsill kan du läsa i projektets tidigare del: här och här. Jan-Boris Möller som under 1990-talet var en känd tevekock presenterade sherry och vitlökssillen i ett av sina julrecept.

Sherry och vitlökssill är en sill med krämig och rund smak. Den passar utmärkt till julbordet och brukar bli en favorit var helst den serveras. Håkan gjorde en laddning till påsk och tog hem till familjen Gustavsson som blev djupt imponerade. Sherry och vitlökssillen var också min fars favorit och julmåltiden avrundades med att han gick och hämtade en extra bit sill och avnjöt med en kall öl och hemkryddad snaps.

Det här är den rätt som jag har fått mest förfrågningar om vad gäller recept. Så lämpligt därför att receptet nu kan förevigas här på Recepten.nu.

Recept: Sherry och vitlökssill

sherry_vitlokssill_300Om receptet: Serveras sillen på julbordet så räcker det till cirka tio personer.

Ingredienser

  • Till ättikslag:
  • 5 dl ättika 12%
  • 5 dl socker,
  • 7,5 dl vatten
  • några pepparkorn
  • 6 fileer saltsill
  • Till sherry och vitlökssåsen:
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl créme fraiche
  • ½ dl sherry
  • 3-4 vitlöksklyftor

Så här gör du!

  • Dag 1
  • Lägg sillfiléerna i vatten. läs mer om urvattning här.
  • Koka ättikslagen och låt svalna till nästa dag.
  • Diska och rengör några glasburkar.
  • Dag 2
  • Tag upp sillfiléerna ur vattnet och skölj av. Skär sillen på snedden till fina munsbitar.
  • Lägg sillen i ättikslagen och låt stå till nästa dag.
  • Gör såsen genom att blanda gräddfil, créme fraiche, sherry och finhackad vitlök. Låt stå i kylskåp till följande dag.
  • Dag 3
  • Tag upp sillen ur ättikslagen och rör ned i gräddfilssåsen.
  • Förvara sherry och vitlökssillen i lämpliga glaskärl.

Serveringsförslag

Sillen färdig att servera direkt men mår bra av att stå till sig ännu ett dygn. Hållbarheten är cirka fem dagar i kylskåp. Vill du göra i sherrysillen i förväg men ändå ha en fräsch burk på julafton så låter du sillen ligga kvar i ättikslagen och rör ihop såsen och blandar med sillen dan före dan före doppardagen.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Jag hade inte tänkt lägga in någon sill själv i år eftersom vi kommer vara ensamma större delen av julen, men jag tror inte jag kommer kunna låta bli. Blir så otroligt sugen när det dyker upp finfina recept på inläggningar överallt.

  2. Haha! Känner på samma vis. Det kan vara svårt att låta bli när kvalitén blir så mycket bättre än det du hittar färdigt i affären. Men jag tycker det kan vara helt okej att ta det lugnt och inte göra allt själv. Stress och jäkt hör inte julen till. God Jul Emmy!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.