Vörtbröd med surdeg

Vörtbröd på surdeg

Vört får man vid tillverkning av öl. Namnet vörtbröd syftar alltså på brödets degspad och inte till russinen som tillsätts för att höja limpans sötma. Vanligen används en blandning av råg och vetemjöl till vörtbrödet och sedan smaksätter man brödet med julens kryddor. Det här receptet är baserat på surdeg och ger två härligt mörka och mjuka limpor. Passar lika bra till dopp i grytan som tillsammans med julens ost och skinka.

I det här receptet har jag testat att använda Bagarens rågsurdeg från Kronjäst. Har man en egen surdeg i kylskåpet så kan man med fördel använda sig av den till julbaket, men den här gången valde jag att ta en genväg. En fördel med färdigköpt surdegsbas är att tillredningstiden blir något kortare.

Brödet blev mjukt, saftigt och gott men fick inte riktigt samma seghet som återfinns i många andra surdegsbröd. Om det beror på mina tillkortakommanden i surdegsbakandets ädla konst eller om andra omständigheter spelade in, låter jag vara osagt. Hur som helst blev det ett utmärkt julbröd som jag gärna bjuder både familj och vänner på.

Recept: Vörtbröd på rågsurdeg

Vörtbröd på surdegOm receptet: Detta recept ger två stadiga limpor.

Ingredienser

  • 50 cl porter
  • 150 gram Bagarens rågsurdeg (en burk).
  • 25 gram jäst (1/2 paket)
  • 10 dl vetemjöl special
  • 4 dl fint rågmjöl
  • 0,75 dl sirap
  • 3 tsk salt
  • 2 msk pomeransskal
  • 1 tsk nejlikor
  • 1 dl russin

Så här gör du!

  • Rör samman rågsurdegen, jästen och portern.
  • Tillsätt rågmjöl, merparten av vetemjölet och sirap.
  • Mortla nejlikorna och tillsätt dessa tillsammans med pomeransskal, salt och russin till degen.
  • Knåda degen grundligt. Jag använder sällan maskin utan knådar för hand. Det ger skön rörelse åt axlar som tillbringar allt för mycket tid framför datorn. Bearbeta degen i 10-15 minuter och tillsätt efterhand resterande delen av mjölet. Kör du i maskin blir 8-10 minuter lagom. Degen är mjuk och lös när den är färdig.
  • Täck över degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, vilket tar cirka två timmar.
  • Arbeta snabbt ihop till två limpor och ställ på en bakplåt.
  • Jäs i ytterligare en timme.
  • Grädda i 225 grader i 35-40 minuter. Ställ ett ugnssäkert kärl med vatten i botten ugnen.
  • Känn med en sticka om brödet när färdigt.
  • Pensla de färdiga limporna med vatten. Då får du en mjuk och fin skorpa. Låt bröden svalna under bakduk.

Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

  1. Finns det något ljuvligare än dofterna får allt bakande inför jul. Vörtbrödsbak luktar underbart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.