Emmas knäckebröd

När det är dags att smaka av julskinkan så finns det ett måste och det är det knäckebröd som min fru brukar baka. Utan detta julknäcke blir det helt enkelt ingen julefrid i hemmet.

Det är faktiskt inte så komplicerat att baka ett knäckebröd som kommer att imponera på både dig och din omgivning. Om du som jag gillar när det är riktigt knaprigt så ska du dock vara noga med att kavla riktigt tunt. Blir det för tjockt så kan det nämligen hända att du får ett lite halvsegt knäcke. Vill du inte ha runda knäckebrödskakor så som de jag beskriver här så går det säkert fint att istället skära till önskad form på knäcket med hjälp av en kniv eller kanske ett pizzahjul.

Du som har lite kreativa ambitioner kan säkert även komma på en massa roliga kryddningar till detta knäckebröd. Nästa gång vi gör detta hemma så ska i varje fall jag testa att kavla in lite kummin, gourmetsalt, sesamfrö, linfrö, solrosfrö eller kanske rosmarin vid utbakningen. Förvarar du ditt knäckebröd i en hyffsat tät burk så har du ett bröd som håller sig en lång lång tid framöver.

Recept: Emmas knäckebröd

Julknäcke till skinkan

Om receptet: Enligt mitt tycke så kräver julskinkan ett rustikt julknäcke. Detta är precis ett sådant och har kommit att bli en favorit hemma hos oss. Receptet ger 20 stycken knapriga kakor knäckebröd att bryta och äta.

Ingredienser

 • 1/2 liter lättmjölk
 • 50 g jäst
 • 5 dl fint rågmjöl
 • 1 dl grovt rågmjöl
 • 6 dl vetemjöl
 • 2 tsk salt
 • 3 dl grovt rågmjöl till utbakningen

Så här gör du!

 • Smula sönder jästen i en stor bunke.
 • Värm upp mjölken till 37 grader och häll den sedan över jästen. Rör något så att jästen löser sig i vätskan.
 • Blanda sedan i det fina och grova rågmjölet, salt och sist av allt vetemjölet. Arbeta ihop alltsammans till en lite deg som inte klibbar fast i bunken.
 • Ta upp degen på bakbordet och rulla ut degen till en längd som du delar upp i 20 lika stora bitar. Forma varje bit till en bulle och låt dem jäsa i 20 minuter.
 • Strö lite grovt rågmjöl på bakbordet och kavla varje bulle, först med en slät kavel och sedan med en kruskavel. Vänd kakorna några gånger och kavla ut dem tills de är ca 20 cm i diameter. Ju tunnare du kavlar ut dem dessto knaprigare knäckebröd får du.
 • Lägg knäckebrödskakorna på lätt smorda plåtar och grädda dem i ugnen, 200 grader i ca 7 minuter. För bästa resultat så vänder du bröden efter halva tiden. Lämplig gräddningstid beror lite på ugn och degens tjocklek, kolla därför noga i slutet så att de inte blir brända.
 • Ta ut dem och låt svalna på ett galler.

Serveringsförslag

Det här knäcket använder du med fördel när det är dags att smaka av julskinkan. När du tröttnat på skinkan så funkar knäckebrödet lika bra med bara smör och kanske ett par skivor smakrik ost.

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Det ser toppengott ut! Är det ett hårt eller sprött bröd? Jag är ute efter ett recept på ett lite hårdare knäckebröd med tuggmotstånd som inte går sönder så lätt.

 2. Gör du detta knäckebrödet lite tjockare så blir det hårdare och lite segare och går inte sönder fullt så lätt som om du gör det tunt. Det beror alltså rätt mycket på hur tunt du kavlar dina brödkakor. Hoppas du får till det så som du vill ha det. Lycka till!

 3. Hej,

  Jätteläckert!

  Fråga: Om knäckebrödet inte har kavlats tunt nog och vissa bitar är sega, går det då att rädda dom? Kan man få dom spröda om man bakar dom en gång till i ugnen och i så fall: Temperatur och tid? – Min fru brukar att lyckas, men i år är, som sagt, vissa bitar blir sega.
  Det vore så trevligt och tacksamt om hennes gamla man kan ge henne ett tips.
  Kanske får du så många mail att du inte kan svara, men ”friskt vågat hälften vunnit”.
  Stort tack i förhand och God Jul!

  Vänlig hälsning
  Steen

 4. Kanske grädda dem längre på något lägre värme? Bara ett förslag men inget jag testat så är inte helt säker. Men segt kan ju också vara gott :)
  Lycka till! / Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.