– Tomten! Kom fram nu. Gröten är serverad och väntar på dig ute i vedboden!
Tomten skyndar från hus till hus
klappar skall lämnas i var stuga
vänlighet tänder alla julens ljusMagen knorrar och vill ha mat
på hans vanor råder ingen modefluga
risgrynsgröt ska det vara på tomtens fatSå äntligen hos recepten punkt nu han applåderar
härlig gröt som åt honom duga
God jul till alla som vår matsajt frekventerar
Recept: Tomtegröt
Om receptet: Ger cirka sex portioner vit och fin risgrynsgröt
Ingredienser
- 2 ½ dl grötris
- 5 dl vatten
- 1 liter mjölk
- 2 msk smör
- 1-2 hel kanelstång
- en gnutta salt
Så här gör du!
- Använd en gryta med tjock botten. Då minskar risken för att gröten bränner fast.
- Koka upp vatten, ris, smörklick, lite salt och kanel. Låt sedan sjuda på svag värme tills vattnet nästan har försvunnit.
- Häll på mjölken och värm upp på nytt. Sänk sedan temperaturen omgående då du ser att mjölken är på väg att börja koka. Låt gröten sjuda långsamt, långsamt. Det är nyckeln till god och fin gröt.
- Gröten kan sjuda under lock. Håll gröten under uppsikt och rör försiktigt någon gång under tillagningen. Räkna med att gröten behöver närmare en timme på spisen.
Serveringsförslag
Servera med mjölk, saftsoppa eller nyponsoppa. Kanel och kanske lite sylt är också gott till gröten.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.