janzon

Veckans gastronomiska ord – Janssons frestelse

Vi har talat om Janssons frestelse tidigare här på Recepten.nu men det finns en berättelse bakom denna rätt som vi vill informera om såhär dan före dopparedagen. Det är dags för veckans gastronomiska ord.

Janssons frestelse – Denna rätt som är ett måste på vårt svenska julbord är en låda av strimlad potatis, lök, ansjovis och grädde. Rätten är för alltid knuten till det det svenska smörgåsbordets småvarma avdelning bredvid köttbullarna.

Janssons frestelse kallas ibland kort och gott för Janzon vilket också är efternamnet på rättens uppfinnare. Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterat förrän 40 år efter Janzons död.

Per Adolf (Pelle) Janzon levde 1844-1889. Han var inte bara upphovsman till ovanstående frestelse utan också operasångare och har även givit sitt namn till Biff Pelle Jansson, dvs. rå oxfilé. Enligt sägnen skulle den göras av tunna skivor från spetsen av filén med grovt salt, peppar från kvarnen, rå äggula, nyklarad consommé och pumpernickel.

För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.