Västerbottenpaj är en klassiker. Enkel, god och med en ren och fin smak. Passar perfekt på sommarens buffébord, till kräftorna och till plockmaten på nyår. Blir det en bit över räddas en av veckans lunchlådor.
Västerbottenost tillverkas i Burträsk mejeri och kvalitetsstämplas med W. Osten skapades redan 1872 och receptet har sedan dess förts i arv från ostmästare till ostmästare. Med sin gedigna och unika smak i kombination med lokal förankring och speciella lagringsvillkor är den Sveriges motsvarighet till Italiens parmesanost. Användningsområdena tangerar stundtals varandra för de båda ostsorterna. Västerbottenost går att använda till ett stort antal maträtter. Risotto, pasta och potatisgratäng är några vanliga maträtter där den smakrika osten kommer till rätta. Paj med en fyllning av Västerbottenost, ägg och mjölk är kanske den allra vanligaste maträtten med den berömda osten. Här följer ett standardrecept på Västerbottenpaj.
Recept: Västerbottenpaj
Om receptet: Om du vill ha en lite nyttigare och grövre pajdeg byter du ut en tredjedel av vetemjölet mot vetegroddar eller kruskakli.
Ingredienser
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 100 gram smör eller margarin
- 3 msk vatten
- Fyllning:
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 3-4 dl riven Västerbottenost
- Eventuellt lite nymalen peppar
Så här gör du!
- Gör först degen genom att knåda samman smör och mjöl. Tillsätt vattnet.
- Låt degen vila i kylskåp i ungefär en timme. Det underlättar när du senare skall kavla eller trycka ut degen i pajformen. Har du tidsnöd hoppar du över detta steg.
- Kavla degen eller tryck ut den i en ugnsfast form. Grädda sedan degen i 225 grader i 10 minuter.
- Riv osten och rör sedan med en gaffel samman ägg, mjölk, ost i en skål. Tillsätt lite nymalen peppar.
- Tag ut pajskalet ur ugnen och häll i äggblandningen.
- Grädda i ytterligare 20-25 minuter.
- Klart!
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.