Veckans gastronomiska ord – Crème Brûlée

Min gissning är att det kommer servears en och annan Crème Brûlée imorgon när det nya året ska firas in. Men hur mycket vet du egentligen om Crème Brûlée? Det är åter dags för veckans gastronomiska ord här på Recepten.nu.

Crème Brûlée – Dessert av sött äggstanning som före serveringen överströs med rörsocker, vilket bränns (franska bruler, ”bränna”) under grillelement eller med svetslåga så att det blir frasigt.

Crème Brûlée är ursprungligen en fransk dessert, noterad för första gången av en man vid namn François Massialot, 1691, och är besläktad med den traditionella desserten Crema catalana från Katalonien. Ordet brûlée är franska och betyder bränd.

Ofta råder det begreppsförvirring kring begreppen brylépudding, crème brûlée och crème caramel, vilket delvis är olika efterrätter. Men eftersom dessa ofta blandas ihop så används orden ibland lite felaktigt. En klassisk brylépudding serveras uppstjälpt som en pudding med karamellsås medan crème brulée är mindre fast, serveras i formen, och har ett bränt lager av socker på ytan. Crème caramel är ett franskt ord för brylépudding och således samma rätt som brylépudding.

För fler gastronomiska ord och begrepp kan du kolla in min ordlista för matlagning, en ordlista som jag jobbar med kontinuerligt och fyller på allt eftersom.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

  1. Åh, jag älskar Crème Bruleé!! Bästa desserten alla kategorier tycker jag.

    Önskar er också ett härligt slut på 2012 och ser fram emot att följa er under hela 2013! Gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.