Det är smidigt att baka kakor i långpanna och det finns en hel del goda varianter att välja emellan. För en tid sedan testade jag denna lingonkaka med havre.
Till lingonkakan behöver du (ca 18 bitar):
– 4,5 dl vetemjöl
– 1/2 dl strösocker
– 2 tsk bakpulver
– 150 g margarin eller smör
– 1 ägg
– 2 dl rårörd lingonsylt
– 50 g margarin eller smör
– 1,5 dl havregryn
– 1/2 dl strösocker
– 1 tsk vaniljsocker
Så här gör du:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda sedan mjöl, socker och bakpulver i en matberedare eller i en bunke. Finfördela matfettet i mjölblandningen. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.
Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Tryck eller kavla ut degen och bred på sylten.
När detta är gjort skall du smälta matfettet. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör ner matfettet. Fördela sedan blandningen över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt sedan kakan svalna och skär den i lagom stora rutor.
Ett tips är att servera kakan med mjukrörd glass.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.