Filmjölksbröd

Filmjölksbröd

Enkelt, snabbt och gott. Ungefär så kan man beskriva det filmjölksbröd som har kommit att bli ett av de mest bakade bröden hemma hos oss.

Det här filmjölksbrödet är ett perfekt matbröd med sin rustika karaktär och de många olika mättande ingredienserna. Vid ett mellanmål eller till frukost så ger det en fin mättnadskänsla utan att för den delen bli allt för tungt i magen. Precis som de Bohuslänska brödkakorna, som jag skrev om här om dagen, så är även det här receptet hämtat under fliken matbröd i min frus handskrivna receptsamling. Kanske att ni nu förstår att denna lilla bok är en väldigt viktig sak i vårt kök. Så dra fram dina brödformar, ingredienserna och en stor bunke så har du snart ditt dagliga bröd fixat.

Filmjölksbröd

Recept: Filmjölksbröd

Om receptet: Receptet ger två fina filmjölksbröd och går väldigt fort att göra eftersom det inte behöver jäsa. Förutom de ingredienser som jag nämner här så kan du med fördel blanda i russin, torkade fikon, lingon eller något annat gott. Det kommer göra brödet ännu saftigare

Ingredienser

  • 1 liter filmjölk
  • 1½ dl ljus sirap
  • 1½ tsk salt
  • 4½ tsk bikarbonat
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 4½ dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ dl vetegroddar
  • 1½ dl vetekross
  • 2¼ dl rågkross
  • lite ströbröd till brödformarna

Så här gör du!

  • Dra igång ugnen på 175 grader.
  • Häll alla ingredienserna i en stor bunke och blanda ihop allt väl. Tillslut har du en deg, lite kletig men det är helt i sin ordning.
  • Smörj två brödformar och bröa dem med en aning ströbröd.
  • Grädda bröden längst ner i ugnen i 1 timme och 15 minuter.
  • Tag ut bröden ur formarna och låt svalna innan du skivar upp limporna.

Serveringsförslag

Filmjölksbrödet är väl lämpat för allehanda pålägg. En favorit för min egen del är smör, någon smakrik ost och några skivor gurka.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

5 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Bröd bakat med bikarbonat är toppen. Dessutom är det lättare att få ett saftigt och lite grövre bröd på detta viset tycker jag. Ser mycket gott ut!
    Trevlig helg.

  2. Bröd som inte behöver jäsa, eller som får kalljäsa är absoluta favoriter att baka i vårt kök, ingen som har tålamod med en massa jästider här inte:)

  3. Just så. Ibland är det bra med bröd som inte behöver jäsa när man ska få in ett brödbak mitt i vardagen. Men det verkar väldigt spännande med surdegsbakning också. Få se när jag vågar mig på det…

  4. Toppen med bröd som bara behöver röras ihop och sen gräddas. Lite nötter/frön och torkad frukt brukar jag ha i mitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.