Köttbullar

Köttbullar. Är det kanske det svenskaste som finns? Ja, våra ”swedish meatballs” är i varje fall ett välbekant begrepp för många och en återkommande maträtt i de flesta svenska hem. På julbordet är de ett måste och därför känns det självklart att berätta för er hur vi gör köttbullar hemma hos oss. Självklart kan man äta dem lite hur man vill fast det mest klassiska är tillsammans med potatis, lingon (gärna rårörda) och sås. Adera någon kokt grönsak, exempelvis morötter eller ärtor, så är det hela fulländat. När de serveras på julordet så är de ett självklart inslag bland det småvarma rätterna, strax intill Janssons frestelse och prinskorven.

Ett välbekant plus med att servera köttbullar är att de flesta barn älskar det, och då gärna tillsammans med makaroner. Personligen har jag starka trevliga minnen av min dagmammas stuvade makaroner med köttbullar. Antagligen använde hon sig av skamligt mycket grädde… Hur som helst, köttbullar må vara en väldigt grundläggande rätt i de svenska hemmen men det finns säkert många olika sätt att göra dem på. Hur gör jag då? Jo, så här!

Recept: Kötbullar

Om receptet: Följer du detta köttbullerecept så har du köttbullar till åtminstone fyra portioner. Vill man så kan man byta blandfärsen mot exempelvis nötfärs, älgfärs eller kanske lammfärs för att variera smak och karaktär. Det mest klassiska köttbullarna görs dock på just blandfärs.

Ingredienser

  • ca 400 g blandfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 liten gul lök
  • 2-3 msk smör eller margarin att steka i

Så här gör du!

  • Börja med att blanda ströbröd och mjölk och låt det svälla i ca 10 minuter.
  • Lägg sedan i köttfärsen och salt och blanda väl.
  • Dags att röra ner ägg, peppar och löken som du hackat fint eller rivit. Malningen av färsen kan se lite olika ut och din uppgift är att sedan göra den så fin som möjligt utan att för den skull jobba för mycket med den. Allt ska vara väl blandat men inte överarbetat då det kan göra att färsen blir seg.
  • Nu är det dags att börja rulla smeten i lagom stora bollar! Ett tips är att du emellanåt sköljer dina händer med kallt vatten eftersom köttbullarna då blir enklare att rulla. Lägg köttbullarna på ett vattensköljt skärbräde av trä. Då klibbar de inte fast och behåller sin runda och fina form.
  • När alla bullarna är rullade är det dags att värma på stekpannan och smälta stekfettet. När stekfettet blivit ljusbrunt kan du börja ätt lägga i dina köttbullar. Lägg dock inte i för många åt gången. Skaka pannan på plattan så att de får en fin stekyta runt om. Minska sedan värmen och efterstek dem utan lock i ca 3-5 minuter. Tiden som behövs beror på hur stora köttbullar du har rullat.

Fixa såsen till dina köttbullar!

När du stekt klart så är det väldigt enkelt att också fixa till en klassisk köttbullesås. Skölj därför inte ur stekpannan utan häll i 3 dl varmt vatten och vispa lite lätt så att du får loss de smakämnen som köttbullarna har lämnat efter sig. Rör ut 2 msk vetemjöl med 1 dl mjölk eller vatten så att du får en redning utan klumpar. Häll redningen i pannan under omrörning och koka i 3-5 minuter. Smaka av såsen med ½-1 tsk soja, 2-3 msk grädde och ½ köttbuljongtärning eller ca 2 msk kalvfond. Du kan även testa att runda av smaken något genom att ha i lite lingonsylt. De viktiga är att du smakar! Det är bara så du kan uppnå ett bra resultat på din sås.

Vill du servera det hela på ett klassiskt vi så gör du som sagt det med såsen, kokt potatis och lingosylt

Varför fastnar köttbullarna ibland i stekpannan?

Om färsen är för lös, för dåligt arbetad, eller om man startar stekningen i för sval panna, blir köttbullarna ofta svåra att steka. Jag har gjort många köttbullestekningar och då har det också visat sig att färsens kvalité är av största betydelse för hur lätt det går att steka köttbullarna. Har man billig färs med en hög halt av bindväv, fastnar köttbullarna ohjälpligt i pannan, oavsett hur man gjort färsblandningen eller vilket fett och vilken fettmängd man har haft i stekpannan. Råvarorna är alltså, som alltid, grunden för ett lyckat resultat.

Bamse och draken som älskade farmors köttbullar

För mig är det i princip omöjligt att tänka på köttbullar utan att tänka på berättelsen om Bamse, världens starkaste björn, och draken som älskade farmors köttbullar. Det är nostalgi på väldigt hög nivå och tycker du det också så kan du kolla in filmen här.

Ljudeffekterna i detta Bamse-avsnitt är som alltid underbart konstiga och fantastiska. Kan vi kanske utnämna detta till världens bästa film om köttbullar?


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.