Hur blir man rik egentligen? Kan man skaffa sig en förmögenhet utan att ärva pengar, gifta till sig pengar, vinna stort på lotto eller annat spel. Ja, du kan ju bli världsstjärna inom sportens värld eller starta ett framgångsrikt företag. Men du kanske inte har de speciella talanger som krävs för att bli en superstjärna inom företagsvärlden eller idrotten. Ge inte upp för det. Möjligheten att på egen hand fixa en rejäl summa pengar finns dock även för dig och vägen dit är att betala 10 % till dig själv varje månad.
Det är inte många som kan bli rika på de sätten som jag nämnt ovan. Många har till och med svårt att få pengarna att räcka till mellan löneutbetalningarna. Kanske tillhör du den skaran. Men genom att börja med att sätta av 10 % till dig själv först i ett långsiktigt sparande så har du möjligheten att bygga upp en förmögenhet. Detta förutsätter också att du väljer rätt sparform och att du är uthållig.
Istället för att chansa genom att köpa trisslotter så gör du istället ett aktivt beslut om att du vill göra en förändring i ditt liv. Det är starten. Beslutet kan exempelvis vara att spara 1500 kronor i månaden med 6-10 % avkastning (vilket är rimligt om man ser till börsens historiska utveckling). Per dag blir det ca 50 kr och för de allra flesta borde det vara en möjlig besparing att göra genom att exempelvis inte äta lunch ute, inte köpa två trisslotter eller hoppa över den där onödiga pizzan som ändå bara gör din hälsa sämre. Alternativt kanske du kan hitta ett sätt att tjäna 50 kronor extra per dag utöver din lön, ditt studiebidrag eller andra ordinarie inkomster (några tips på hur detta kan göras hittar du här).
Men 50 spänn om dagen, kan det verkligen vara vägen till en förmögenhet? Ja det kan det. Säg exempelvis att du är 23 år när du börjar med att spara undan 1500 kronor per månad så snart du fått din lön. Dessa pengar månadssparar du sedan exempelvis i indexfonden Avanza Zero som är en indexfond utan avgifter och lyckas få ca 10 % i genomsnittlig årlig avkastning som du återinvesterar i fonden (det finns andra bra fonder men detta är ett vettigt alternativ för dig som inte vill fördjupa dig allt för mycket i olika aktier och fonder och inte vill betala onödiga avgifter). När du sedan är 65 år och har sparat på detta vis i 42 år så kan du inte bara titulera dig tidsmiljonär pga att du är pensionär, utan också mångmiljonär för att ditt saldo säger det. Ditt sparade kapital har då nämligen växt till ca 10 miljoner kronor.
Alltså – dina 50 kronor om dagen har med hjälp av ditt aktiva beslut, en snöbollseffekt (ränta på ränta effekt) och en klok placering blivit ca 10 miljoner kronor.
När du tänker på detta scenario så är det säkert inte speciellt svårt för dig att motivera dig till att spara 50 kronor om dagen. Eller? Visst kan det vara värt 50 kronor om dagen för att i framtiden ha en ekonomisk trygghet?
En insikt som är viktig och som vi kan se med hjälp av detta exempel är att man inte behöver ha höga inkomster för att bli rik. Du blir rik genom att spara. Inte genom höga inkomster. Det handlar alltså i stor utsträckning om en livsstil, en attityd och en tydlig målbild. Och, som sagt, en enkel metod om att betala 10 % till dig själv först.
Tips: Vill du räkna på detta själv så finns det en smart sådan tjänst på www.rakna.net.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Bra inlägg.
”Istället för att chansa genom att köpa trisslotter så gör du istället ett aktivt beslut om att du vill göra en förändring i ditt liv. ”
Helt sant, tror många fastnar på detta första steg. Visst kan man få det bättre ställt i framtiden genom ett bättre jobb osv. Men för min del känns det skönt att ha ”försäkring” i sparande:)
Det gäller att se de stora fördelar som finns i sparande (trygghet inte minst) och ställa detta i relation till de små uppoffringar man får göra föra att lägga undan pengar.
Defensiven! Trevligt att du tog dig tid att ge lite feedback. Uppskattar din blogg mycket och därför är det speciellt kul att du hittat hit.
Precis som du säger – det är egentligen en väldigt lite uppoffring som krävs för att skapa en stabilitet i privatekonomin, och stora fördelar, och det är just detta som jag hoppas kunna förmedla med denna artikel.
Jag lägger cirka 600-700 kr på tobak i månaden. En typisk dålig investering egentligen.
Om jag får tummen ur så lägger jag helt enkelt av med den. Då får lite pengar över som jag kan spendera lite hur jag vill. Det kommer inte påverka ekonomin över huvud taget om man ser till hur det ser ut i dagsläget. Läge för experiment alltså.
Frågan är om ditt förslag enligt ovan är lämpligt i det fallet. Eftersom det egentligen inte handlar om några större summor. Det vore dock trevligt att se hur mina snuspengar växer till att bli en plus för min privatekonomi. Trots att det bara handlar om ett par hundralappar.
Vad tycker du?
Hej Johan! Tack för din kommentar och fråga. Det är en intressant fråga du ställer. För mig finns det bara ett självfallet svar – självfallet ska du sluta röka. Det kommer att göra dig till miljonär på 27 år och två månader om du satsar dina 600 kr i månaden på börsen (genomsnittlig avkastning på 11 % om året). Sätter du dem istället på ett bankkonto med 3% ränta så dröjer det 66 år innan det blivit en miljon. Så enkelt är det exempelvis att trygga sin pension. Det finns med andra ord en enorm kraft i att spara på detta vis. Snart har du satt snöbollen i rullning, fått ränta-på-ränta-effekten att börja verka, och den förhållandevis lilla peng som du sparar varje månad har växt och blivit något riktigt stort. Gör gärna fler uträkningar på utvecklingen av ditt sparande på http://rakna.net
Lycka till! / Håkan
Tack för svar och för din blogg. Har kollat igenom den här och ett flertal andra bloggar som handlar om ekonomi. Jag har alltid varit duktig på att spara och tänkte utveckla detta nu. Har börjat analysera min konsumtion och mina utgifter i högre grad och hittat ett flertal punkter där jag kan få ut pengar, som jag naturligtvis ska lägga på andra saker jag ser som mer värdefulla. Att placera dessa pengar har jag förstått kan ge en bättre avkastning. Pengar har inget värde om de inte ger något mervärde i ens egna liv. Den som spar, han har till slut bara pengar kvar. Ibland kan det vara så otroligt enkelt. Det kan räcka med att byta ut morgonyoghurten mot havregrynsgröt för att gå till en trevlig middag med sambon en gång i månaden.
Något som däremot oroar mig är hur man placerar pengar etiskt. Det är någonting jag ska försöka fördjupa mig i.
När du säger följande så tycker jag verkligen att du sätter huuvdet på spiken:
”Pengar har inget värde om de inte ger något mervärde i ens egna liv.” Klok insikt!
För mig handlar det nog främst att pengar ger mig friheten att i högre grad disponera min tid. Tid (speciellt tid med familjen) är för mig mer värt än pengar men pengarna är medlet som gör det möjligt.