Därför bör du göra en budget

Jag fick igår frågan om varför man ska göra en budget av en läsare. Anledningarna är många och lika många är fördelarna.

Poängen med en budget är att den ger en överblick över inkomster och utgifter och kan på detta sätt bli ett viktigt hjälpmedel om du vill förändra något i din ekonomi. Du kanske, utan att tänka på det, har mycket höga kostnader för något? Med hjälp av budgeten kan du skära ner onödiga utgifter så att du får råd till annat du hellre vill ha. Eller ännu bättre om du frågar mig – du kanske kan betala av på eventuella lån, öka ditt månadssparande eller bygga på din buffert för oförutsedda utgifter. En budget blir på detta sätt ett viktigt verktyg för din ekonomi.

När du gör din budget så kanske du funderar över vilka utgifter som är rimliga, exempelvis hur mycket man bör lägga på mat, bostad, bil med mera. Då kan du till exempel använda dig av de beräkningar som Konsumentverket gjort (de hittar du här). Då får du en uppfattning om du spenderar mycket eller lite pengar på olika saker.

För att ta reda på hur mycket du spenderar på olika saker kan du exempelvis spara alla dina kvitton och räkningar under en eller ett par månader. Du kan troligen också komma åt ett kontoutdrag som visar dina transaktioner över en lång tid tillbaka. Med hjälp av detta underlag kan du relativt enkelt räkna ut dina genomsnittskostnader per månad för olika saker i din hushållsekonomi.

Hur gör du din budget, vad tycker du är viktigt att tänka på när man utforma sin budget och vad undrar du över vad det gäller att göra en budget? Skriv gärna en kommentar nedan eller maila mig.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Tycker att den absolut största anledningen till att tvinga sig att göra en budget är att man då inte kommer undan att tänka på exakt vart ens pengar går och egentligen bör gå. Man möter problemet rakt på. Om man flyr undan det lilla jobbet flyr man garanterat även undan det lite större jobbet som krävs för en positiv förändring.
    Man kan aldrig läsa sig till en bättre ekonomi, det är endast agerande som gör skillnad :)

  2. K! Tack för din feedback och för din tid att skriva en kommentar kring mina tankar om detta med vikten av en budget. Jag kan inte annat än hålla med dig om att en budget hjälper en att agera och agera rätt. Rätt utförd så kan en budget blottlägga de mest fatala misstag som man kan göra ur ett privatekonomiskt perspektiv. Det blir svårt att inte agera.
    PS. För övrigt tycker jag verkligen att du har en intressant sajt. Keep up the good work! :)
    / Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.