Drängen och pigan på storbondens gård har under historiens gång haft minimala möjligheter att bygga en egen pengamaskin. Även om de lyckades skapa ett överskott varje månad fanns det väldigt begränsade möjligheter att investera pengarna. Dörren var stängd och de släpptes inte in på investeringsarenan. På så vis kunde de som redan var rika behålla sin makt och ställning och de som var födda i fattigdom var dömda till att stanna där oavsett om de lyckades skapa ett överskott i sin ekonomi.
Men med aktiemarknadens framväxt förändrades situationen i grunden. Inte direkt men stegvis. Under de senaste decennierna har aktiemarknaden på allvar blivit åtkomlig för alla genom att det blivit både enklare och billigare att handla över börsen. Med detta sprängdes de rikas monopol på investeringsmöjligheter. Tack vare konkurrens och enkelhet är aktiemarknaden idag en plats för alla. Och det på ett sätt som aldrig tidigare skådats i historien. Möjligheten att investera även små belopp i Sveriges och världens bästa företag menar jag är en revolutionerande utveckling i mänsklighetens historia. Aldrig tidigare har så många kunnat investera så lite i så mycket värdeskapande över hela världen.
Detta gör att en person eller familj, även med låga inkomster, men med ett överskott varje månad, har goda möjligheter att bygga upp en miljonpengamaskin genom att uthålligt investera i aktiemarknaden. En fantastisk möjlighet som tyvärr få ens verkar medvetna om.
Vi går många år i skolan och samhället satsar stora belopp på utbildning men ingenstans lär man på allvar ut hur man arbetar långsiktigt, klokt och smart med sin egen ekonomi. Jag använder mig själv som exempel; Jag har examen från grundskolan, en ekonomisk gymnasieexamen och en magisterexamen i ekonomi från universitetet. Jag hävdar att jag under alla dessa utbildningsår inte på allvar fick lära mig ämnet PENGAR och hur jag skapar och bygger en stark egen ekonomi.
Och så här ser det ut för de flesta. Vi får lära oss att bli slipade revisorer, jurister, plåtslagare, kockar, lärare, ingenjörer och så vidare men att bli slipad på att sköta sin egen ekonomi det lär skolåren inte ut. Det man inte får lära sig, öva på, misslyckas med, ja, det är vanligtvis inte något som man blir särdeles framgångsrik på heller. Därför har så många människor problem med att sköta den egna ekonomin på ett framgångsrikt sätt. Samtidigt behöver vi göra fler val som berör den egna ekonomin. Alltifrån pensionsplaceringar till fondval och andra finansiella produkter som blir allt vanligare. Eftersom man inte vet vad man ska göra går man till sin bank. Men man glömmer bort att banken är en säljare av finansiella produkter. Inte en oberoende rådgivare som bara har ditt bästa för ögonen. Därför går det också som det går. I bästa fall går det skapligt, men det går alltid bäst för banken.
Många av de fonder och andra finansiella produkter som bankerna erbjuder är mediokra om man ser till de resultat de skapar och de kostnader de medför. Du betalar för kvalitet men får oftast ett medelmåttigt eller rent av dåligt resultat, givetvis med vissa undantag. Ändå har, enligt Fondbolagens förening, andelen som investerar i fonder ökat kraftigt och uppgick 2008 till tre fjärdedelar av Sveriges befolkning. Många låser dessutom in sina besparingar i dyra pensionsförsäkringar. Allt till glädje för bankerna och försäkringsbolagen. Vi gör det för att vi tror att vi inte har något val och för att vi inte känner oss trygga i att själva investera direkt i egna aktier. För den finansiella industrin har lyckosamt övertygat oss om att investera är svårt, komplicerat och något som banken bör sköta åt oss. Dock blir omvägen via banken och försäkringsbolaget över tiden mycket kostsam. Köper vi istället egna aktier då slipper vi alla dyra avgifter, får utdelningar varje vår och kan när som helst komma åt våra pengar. Därtill finns det en grupp bolag på den svenska börsen som utklassat fonderna, de så kallade investmentbolagen. Varje investmentbolag äger i sin tur många andra bolag vilket gör att vi får riskspridning på köpet. Men räkna inte med att du får detta råd på banken av den enkla anledningen att de tjänar MYCKET mer pengar på dig om du köper fonder och andra finansiella produkter som de säljer.
Så varför ökar då fondinvesteringar på bekostnad av direktägande i aktier? Jag hittar ingen annan förklaring än skicklig marknadsföring från bankerna, en okunskap från den breda allmänheten om de möjligheter som aktier (och investmentbolagen i synnerhet) erbjuder och ett naturligt ointresse från bankerna att rekommendera aktier till förmån för sina egna lönsamma fonder. Det finns således starka krafter i samhället som tjänar stora pengar på vår okunskap. Det går att ändra på.
Fråga den äldre generationen hur det var att växa upp i Sverige när de var barn och jämför med hur vi har det idag. Vi, och framför allt tidigare generationer, har byggt ett i många avseende fantastiskt välfärdssamhälle med marknadsekonomi som motor och en social välfärd att vara stolt över. Ett samhälle där vi tävlar med de bästa när vi är starka men också får hjälp när vi är svaga. Nu har vi möjlighet att ta ytterligare steg genom att på individ- och familjenivå bygga egna pengamaskiner. Möjligheterna har förmodligen aldrig varit bättre men det behövs folkbildning, goda samtal och att vi hjälps åt. Jag tror att vi i Sverige kan bli mycket bra på att bygga egna pengamaskiner och även inspirera andra länder genom vårt exempel. Vi har en aktiebörs med fantastiska företag som är framgångsrika på marknader runt om i världen. Och det har aldrig varit enklare eller billigare att investera i dessa. Därför, låt oss hjälpas åt att folkbilda så att ALLA får verktygen att bygga sin egen ekonomi stark. För detta behövs det eldsjälar och duktiga pedagoger som vill lära ut dessa relativt enkla men för många okända möjligheter. Bankerna behövs också, och det är viktigt att de går med vinst, men vi kunder behöver bli en aning mer kunniga och krävande, det gynnar också bankerna i det långa loppet, och framför allt gynnar det oss som kunder.
Solentro och författare till boken Jag är övertygad om att vi tar ytterligare steg mot ett bättre samhälle när fler människor och familjer bygger sina egna pengamaskiner. Det skapar ekonomiska marginaler som leder till ökad frihet och ett ökat oberoende i var och ens livssituation.
Låt oss bli bäst i världen på att bygga egna pengamaskiner i föregångslandet & möjligheternas Sverige!
Denna artikel är ett gästinlägg av Tobias Schildfat, VD för Solentro och författare till boken ”Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin”.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Bra artikel!
Jaså? Jag fick lära mig privatekonomi i hemkunskapen i grundskolan. Trodde det gällde alla.
Hejsan Tobias streck läste din bok den var helt underbar. Läser nu investera som mästarna och uthållighet och målmedveten känns som riktmärke då man sparar. Vill bara säga din bok är grymtti bra