Chokladsnittar med nötkross

Chokladsnittar med nötkross sammanför två saker som jag gillar. Choklad och nötter. Den lite sega småkakan som vanligtvis har pärlsocker på toppen får en någon mindre söt och lite mer knaprig karaktär med hjälp av de hackade nötterna. För mig innebär det att den blir intressantare.

När man bakar sina egna kakor så har man makten att bestämma precis hur allt ska vara själv. En klassisk småkaka kan med några få förändringar bli till en ny sort och därmed ge en ny upplevelse både estetiskt och i munnen. Egentligen är det bara fantasin och tillgången till olika råvaror som sätter gränserna för vad man kan ge sig på. De klassiska chokladsnittarna med pärlsocker har givetvis alltid sin plats i småkakornas Hall of Fame men om man vill dra ner på det söta så är dessa med nötkross ett bra alternativ.

Recept: Chokladsnittar med nötkross

Om receptet: Det här receptet ger ca 60 stycken kakor.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 ½ dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl blandade nötter som hackas grovt, exempelvis hasselnöt, mandel.

Så här gör du!

  • Börja med att ställa fram smöret så att det blir rumsvarmt.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda samman alla ingredienser till en deg och forma degen till 4 rullar.
  • Placera rullarna på en plåt och platta till dem.
  • Strö över de hackade nötterna och tryck ner dem något i kakdegen. Strö strösockret över längderna.
  • Ställ plåten i mitten av ugnen och grädda i cirka 10 minuter.
  • Ta ut plåten ur ugnen och skär längderna i bitar på snedden innan de svalnat.

Serveringsförslag

Jag rekommenderar ett glas mjölk eller en kopp kaffe av Fairtrade-variant till denna kaka.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

4 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Gott (och snyggare!) med nötter på! Jag älskar kakor men är inne på samma linje – att dra ner på det söta, eftersom det ändå inte blir gott med för mycket sött.

    Härlig inställning också att man har ”makten” att bestämma själv när man bakar. Precis min åsikt!

  2. Ja, det kan bli lite mycket av det söta. Speciellt om man ska jobba sig igenom sju sorters kakor som det klassiska kafferepet ju bjuder :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.