Anna Stinas kungliga medaljonger

Glöm cupcakes och kladdkaka. Ska det vara fest så ska det vara i sällskap av Anna Stinas kungliga medaljonger! Utsökt med stil, hantverksfröjd och högst kaffekompatibel. Se där: några smickrande ord om småkakans okrönta majestät.

När jag var barn lagade min mamma mycket och god mat. Fortfarande bjuder hon på allt från hembakat frukostbröd till fina söndagsmiddagar när jag har vägarna förbi. Allt vad jag har önskat mig lagar hon oavsett om kroppkakor eller efterrätter står på min önskelista. I min barndom var min matlust inte alltid så stor och ibland behövde hon ta till några knep för att magen skulle mättas. Om något blev min favoriträtt så ordnade hon raskt en extra portion. När det var dags för födelsedagsfirande fixade mamma fikabrödet och jag och min bror fick välja en favoritkaka som skulle bakas. Mitt val var självklart och alltid det samma: det goda medaljongerna vars recept mamma hade fått av väninnan Anna Stina Carlsson. Men sedan min tonåren har det inte blivit några medaljonger. Jag åt helt enkelt för många av kakan som var ganska tidskrävande att baka. Jag minns Anna Stinas medaljonger för dess goda smak, men också för att det var det enda i matväg som mamma slutade att tillaga.

När Håkan och jag bestämde att november skulle vara småkakans månad här på Recepten.nu så gick tankarna genast till Anna Stinas medaljonger. Jag fick en angenäm förevändning för att åka hem till mitt föräldrahem, leta reda på det handskrivan receptet och baka den utsökta kakan. Det blev en kul dag där stöket i köket bildade en trivsam fond för småprat om minnen kopplade till kakan. Framåt eftermiddagen var det dags för provsmakningen. Tänk att efter trettio år återigen få känna smaken av barndomens födelsedagar och fester.

Vi har alla vår Madeleinekaka som får oss att minnas. Det här är min: Anna Stinas kungliga medaljonger.

Kungliga Medaljonger

Recept: Anna Stinas kungliga medaljonger

Om receptet: Det här receptet ger cirka 25 färdiga kakor. Det här lite pyssligt mot slutet då kakans olika delar skall plockas ihop. De spröda kexen hanteras bäst med varsam hand. När man är färdig blir man dock rikligt belönad.

Ingredienser

 • Ingredienser till kakdegen:
 • 250 gram smör
 • 1 dl socker
 • 1 äggula
 • 325 gram vetemjöl
 • Ingredienser kräm:
 • 75 gram smör
 • 1,25 dl florsocker
 • 1 msk kakao
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 3/4 msk kaffepulver (eller malda kaffebönor)
 • Topping:
 • Florsocker
 • Någon tesked vatten
 • Hasselnötter, eller annan valfri nötsort.

Så här gör du!

 • Gör kakdegen en dag i förväg. Rör smör och socker, tillsätt äggulan.
 • Arbeta ihop tillsammans med vetemjölet på ett bakbord. Låt degen vila i kylskåp över natten.
 • Följande dag kavlar du ut degen till pepparkakstjock storlek. Använd ett runt mått för att stansa ut kakorna. Saknar du kakmått – testa med ett dricksglas.
 • Grädda kakorna i 150 grader i några minuter. Kakorna skall knappt få färg. Tag ut och låt svalna.
 • När kakorna är gräddade är det dags att göra kaffe-chokladkrämen.
 • Rör ihop alla krämens ingredienser och låt stå under tiden som kakorna svalnar.
 • Nu är det dags att färdigställa.
 • Förbered toppingen genom att röra ut några droppar vatten i florsocker. Dela hasselnötterna i halvor.
 • Mjuka gärna upp krämen genom att försiktigt röra i den.
 • Bred krämen på en kaka. Görs med fördel på fast underlag.
 • Lägg en ny kaka ovanpå.
 • Bred florsockerglasyren på toppen och avsluta med en halv hasselnöt.

Serveringsförslag

Anna Stinas kungliga medaljonger kommer bäst till sin rätt tillsammans med starkt kaffe och kärt sällskap.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Det är så underbart när vissa smaker väcker minnen till liv. Småkakemonster som jag är trodde jag att jag testat alla sorter, men dessa var något nytt för mig. Ser verkligen ut att vara en lite lyxigare småkaka. Gottit!

 2. Roligt att vi kan tipsa om något nytt och inte så vanligt inslag på kakfatet. Att den dessutom är väldigt välsmakande gör ju inte saken sämre direkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.