Den engelska snabbmatsklassikern Fish and chips blev populär i mitten av 1800-talet och har sedan dess varit en brittisk favorit. Den friterade fisken och potatisen serveras vanligen i tidningspapper. Här presenteras en svensk och lite robust variant av Fish and chips.
Vanligen använder man torsk eller kolja som fiskråvara, men även sej går bra. I originalreceptet görs en frityrsmet där fisken doppas innan fritering. Här väljer jag att göra en vanlig dubbelpanering istället och den friterade potatisen byts mot ugnsbakade rotfrukter. Det ger inte bara en större smakbredd utan bidrar också till variation i färg och form.
Färsk fisk istället för fryst är att föredra ur smaksynpunkt. Fördelen med fryst fisk är att om man köper miljömärkt (KRAV eller MSC) fisk så är den helt okey ur miljösynpunkt. Köper du färsk fisk av en fiskhandlare är det lämpligt att fråga om ursprung och fångstmetoder. Världsnaturfonden WWF har en bra guide för fiskkonsumenter som du hittar här.
Hos WWF finns också en app som heter Shopgun som ger dig vägledning i butiken om du vill handla miljösmart mat. Där ingår även fiskguiden.
Recept: Fish and chips på vårt sätt
Om receptet: Ger ungefär fyra portioner.
Ingredienser
- Fisk:
- 600 gram torskfilé
- Till panering:
- 1 ägg
- Vetemjöl
- Skorpmjöl
- Salt och peppar, smör och olja till stekning.
- Ugnsbakade rotfrukter:
- 5 potatisar av fast sort, exempelvis Asterix
- 2 morötter
- 1 bit rotselleri
- 1 röd lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 bit purjolök
Så här gör du!
- Sätt ungen på 225 grader och häll rikligt med olja i en ugnsfast form.
- Skala och skölj alla rotsaker och all lök. Dela sedan rotfrukter och lök i stora bitar.
- Lägg först potatis och morötter i formen och sätt in i ugnen. Efter tio minuter fyller du på formen med rotselleri och lök. Baka i ugnen i trettio till fyrtiofem minuter. Känn efter när potatisen börjar mjukna.
- Rensa torskfiléerna från eventuella ben. Skär sedan fisken i bitar.
- Förbered paneringen genom att i en skål vispa upp ett ägg. Häll vetemjöl respektive skorpmjöl på var sin tallrik. Salta och peppra skorpmjölet.
- Vänd först fiskbitarna i vetemjölet. Doppa därefter fisken i ägget. Sist vänder du runt fisken i skorpmjölet.
- Stek fisken på hög värme med mycket smör och olja. Efter stekningen kan fisken hastigt läggas på hushållspapper om du inte vill att för mycket stekfett skall följa med till tallriken.
- Klart för servering!
Serveringsförslag
Lite matlagningsyoghurt, citron eller riven pepparrot är gott som topping.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Mums! Ser galet gott ut för en som ”bara” har ätit soppa hittills idag. Trevlig helg på er!
Roligt att vi lyckas få dig sugen på detta :) Det är verkligen en trevlig rätt. Ha det gott!
Säkert en god rätt du gjort men varför ens nämna fish and chips i det här sammanhanget då det enda dessa två rätter har gemensamt är den vita fisken? Potatisen är inte med, inte heller friteringen, tartarsåsen, mushy peas, pickled eggs eller maltvinägern.
Den rätt du gjort, vilken säkerligen utan tvekan är god, kan precis lika gärna kallas en svensk variant av bouillabaisse eller jämföras med torsk i äggsås. I dessa finns vit fisk, precis som i din rätt, vilken är den enda gemensamma nämnaren. Det blir pinsamt när man försöker försvenska rätter utifrån klassiker från andra länder. Låt dem vara vad de är. Min man som är från England skakar på huvudet och ler åt detta.