Ärtsoppa med pannkakor

På torsdagar ska det vara ärtsoppa och pannkakor. I vart fall några gånger per månad. Det är en härlig mattradition med många fördelar. God, billig och klimatsmart mat som med fördel serveras vegetarisk. Ljuvlig och lite högtidlig tronar den anrikt hemgjorda ärtsoppan fram, medan den vardagsgrå industrisoppan skrumpnar i sitt menlösa plastskinn.

Varianter av ärtsoppa finns över nästan hela världen och har ätits sedan urminnes tider. I Sverige tror man att ärtsoppan gjorde entré under 1200-talet men kanske förtärdes soppan även långt innan dess då ärtor åts redan av vikingarna. Man tror att sedan med ärtor på torsdagar härstammar från medeltiden då fredagen ägnades åt fasta. Då passade det bra att dagen innan festa på en rejäl måltid av ärtor och fläsk. I jämförelse med dåtidens dominans av kålrätter bjöd torsdagen på välkommet variation. Punschen till soppan lär ha introducerats när ärtsoppan serverades på officersmässar under 1700-talet . När och varför pannkakan blev den givna torsdagsefterätten är däremot oklart. Men vad gör väl det när kombinationen av ärtsoppa och pannkakor är så god.

Recept: Ärtsoppa

Om receptet: Det här ger ungefär sex portioner men receptet går med fördel att dubbla. Ärtsoppa går bra att frysa. Jag gör min soppa vegetarisk men bitar av fläskskött eller fläskkorv tillsätter den som inte vill ha sin soppa fullt lika vegetarisk. Receptet på pannkakor hittar du här.

Ingredienser

  • 500 gram ärtor
  • Vatten
  • 1 gul lök
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 malda nejlikor
  • Timjan
  • Salt

Så här gör du!

  • Lägg ärtorna i en stor skål och fyll på rikligt med vatten. Låt ärtorna ligga i blöt över natten eller gärna ett dygn. Häll av vattnet när soppan skall börja kokas.
  • Koka upp 1,5 liter vatten och lägg i ärtorna. Jag tycker soppan blir godas om den får koka länge, längre än vad som står på paketen. Jag kokar därför först bara ärtor och vatten i en timme. Under den första timmen plockar jag bort ärtornas skal som samlas överst på soppan.
  • Därefter hackar jag lök och lägger i grytan tillsammans med buljongtärningarna, malda nejlikor och timjan. Soppan får koka ytterligare en timme. Eventuellt får soppan spädas med några deciliter vatten beroende på vilken konsistens som önskas.
  • Därefter är soppan klar! Smaka av med salt och kryddor.

Serveringsförslag

På toppen ett hack av färsk timjan och det gröna från en purjo, senap naturligtvis och så pannkakor med sylt till efterrätt förstås.

2 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Trevligt! Ja, det som tillhör vardaagen är ju allt som oftast just underskattat. Vi är rätt nöjda själva varje gång vi lyckas prestera vegetariskt. Bra för hälsa och miljö!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.