Ett fantastiskt bröd

Anna Bergenström nämner saker vid dess rätta namn när hon i sin kokbok namnger ett av sina bröd till Ett fantastiskt bröd. Det fantastiska ligger både i smak, utseende (det ser proffsigt ut även när en amatör som jag gör det) och i att det är så enkelt att göra.

Efter det att Petter recenserat kokboken Annas Mat här på bloggen så har jag testlagat några av recepten i boken. Ett av dem är receptet på Ett fantastiskt bröd. Det gick ju liksom inte att låta bli att baka om det nu är så fantastiskt. Och det var det, faktiskt.

Precis som Anna skriver i sin bok så är brödet bäst nybakat. Dagen efter är det fortfarande väldigt gott men något segare och dag tre är min rekommendation att du rostar det eller gratinerar det i ugnen med något smakligt på. Det här är definitivt ett bröd som jag kommer att baka många gånger framöver då det är ett av de bättre jag snubblat över (hittills).

ett fantastiskt bröd recept

Recept: Ett fantastiskt bröd

Om receptet: Jag kan nästa tänka mig att äta detta bröd vid alla typer av måltider, vare sig det handlar om frukost, tillbehör till soppa, picknick, buffé eller som kvällsmacka. Brödet är helt enkelt väldigt gångbart i många sammanhang.

Ingredienser

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 12 1/2 dl vetemjöl eller tar du 1 1/2 dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl som jag gjorde när jag bakade det senast
  • knappt 1/2 dl mjöl till utbakningen

Så här gör du!

  • Börja ditt bak med att mäta upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Över detta häller du lite av din vatten- och mjölkblandning. Rör med en trägaffel, häll sedan i resten av blandningen och rör också ner mjölet.
  • Nu arbetar du snabbt ihop den lösa degen. När du känner dig klar med detta så strör du ca 2 msk vetemjöl över degen, täcker bunken med en bakduk och låter den jäsa i 1-1 1/2 timme.
  • Under tiden som degen jäser så värmer du upp din ugn till 240-250 grader och förser två plåtar med bakplåtspapper, alternativt smörjer dem.
  • Nu är det dags att stjälpa upp degen på bakbordet men innan du gör det så strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bordet så att degen inte klibbar fast. När du fått ut degen ur bunken så ska du inte knåda den. De bubblor som blivit till i degen under jäsningen ska nämligen vara kvar. Istället strör du ytterligare lite vetemjöl över degen och plattar lite försiktigt ut det med handen. Men, som sagt, knåda och kläm inte degen för mycket. Den kommer dessutom antagligen vara ganska så kladdig och kletig så det är skönt att vi slipper greja med den allt för mycket.
  • När du plattat ut degen så skär du snabbt degen i 6-7 cm smala remsor med hjälp av en degskrapa. Dela sedan varje remsa i 2-3 delar lite på snedden. Det är ingen idé att du försöker få dina bitar likadana så försök inte ens. Huvudsaken är att de får ungefär samma storlek. Allt eftersom du skär ut dina bitar så lyfter du över dem till plåtarna.
  • Nu är det dags att grädda dessa fantastiska bröd. Det ska göras så snart du fått upp dem på plåtarna, en plåt i taget och i mitten av ugnen. Passa bröden så att de inte blir övergräddade. Ungefär 17-20 minuter var lagom i min ugn.
  • När de är färdiggräddade så tar du ut bröden och låter dem svalna. Eftersom det ska vara lite skorpa på ytan så ska du inte lägga på någon bakduk.

Serveringsförslag

Allra godast tycker jag att detta bröd är nygräddat med smör och ost. Men som jag nämnt tidigare så platsar det i de allra flesta sammanhang. Prova! Du kommer inte bli besviken.

Hur bakar man ett fantastisk bröd?

Att baka fantastiskt bröd är en kombination av konst och vetenskap. Här är några allmänna tips för att baka fantastiskt bröd, alltså inte just det bröd som nämns ovan utan bröd generellt:

  1. Använd högkvalitativa ingredienser: Det är viktigt att använda högkvalitativt mjöl, färsk jäst eller surdeg, salt och vatten av hög kvalitet. Använd gärna ekologiska och naturliga ingredienser för bästa smak och konsistens.
  2. Välj rätt mjöl: Det finns många olika typer av mjöl, som alla ger brödet en annan smak och konsistens. Prova dig fram med olika sorters mjöl för att hitta din favorit.
  3. Blanda degen ordentligt: När du blandar mjöl, vatten, jäst och salt ska du arbeta degen ordentligt för att skapa en stark glutenstruktur. Detta hjälper brödet att höja sig och bli luftigt.
  4. Tiden för jäsning: Låt degen jäsa tillräckligt länge för att utveckla smaken och konsistensen. Tiden varierar beroende på temperaturen och fuktigheten i luften, men en bra riktlinje är att låta degen jäsa i 1-2 timmar.
  5. Baka i rätt temperatur: För att få ett fantastiskt bröd är det viktigt att baka i rätt temperatur. Baka brödet i en förvärmd ugn på 220-240 grader i cirka 30-40 minuter, beroende på storleken på brödet.
  6. Skapa ånga i ugnen: För att få ett bröd med en knaprig skorpa är det viktigt att skapa ånga i ugnen under de första 10-15 minuterna av bakningen. Detta kan uppnås genom att spruta lite vatten på insidan av ugnen eller genom att placera en ugnsfast skål med vatten i ugnen.
  7. Känn av brödet: När brödet är färdigbakat ska det kännas lätt och ihåligt när du knackar på det. Låt brödet svalna i minst 10-15 minuter innan du skär det.
  8. Öva, öva, öva: Att baka fantastiskt bröd kräver tid och övning. Var inte rädd för att experimentera med olika recept och tekniker tills du hittar din favoritmetod.

17 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Det här brödet brukade de baka på den öppna förskola jag gick till med barnen när de var mindre. De serverade alltid nybakat bröd istället för kakor. Detta brödet var favoriten!

  2. . När jag kom till att stjälpa upp degen efter jäsning i 1.5hr, så var den mer eller mindre rinnande trots att den var uppenbart större än före jäsning. Att platta till den eller att göra baguetter av bitarna var helt otänkbart. Jag fick sex små pölar över på plåten och gräddade mest för att bli av med degen. Det blev mot förmodan gott ändå, men jag skulle gärna vilja veta hur degen efter jäsning borde se ut och hur lös den förväntas vara. Kan du lägga till ett foto av en uppstjälpt deg?

  3. Mjölken kan man hoppa över. Jag brukar tillsätta mortlade fönkåls- och anisfrön också. Jättegott!
    Helena

  4. Det här brödet är fantastiskt! Vi byter ut mjölk mot havremjölk och det fungerar fint. Ibland får det jäsa över natten i kylskåpet och det blir också bra

  5. Skitgott bröd och busenkelt att göra! Jag fick dock lägga till mer mjöl då den nästan är flytande om man gjorde enligt receptet. Har gjort detta 4ggr på två veckor nu, strykande åtgång :)

  6. Använder det här receptet hela tiden, med olika mängd vetemjöl kombinerat med annat grövre mjöl och det blir alltid lika bra!
    Det här det bästa brödreceptet helt enkelt. Tack för att du publicerade :)

  7. Mitt favoritbröd! Använder lättmjölk och det fungerar också jättebra. Mums!

  8. Undrar varför det måste vara en träslev?
    Har bakat detta bröd säkert i 10 år och har rört ut jäst,vatten,mjölk och salt med en visp gjord av metall och varje gång blivit förvånad vad got brödet blir. Brukar på sistone dessutom ge några vattenduschar i slutet av ugnstiden.Blir en hårdare skorpa, men som sagt träslev?

  9. Någon som prövat om det går att frysa för att behålla nybaktkånslan eller är det ära o bjuda färskt som gället ( vi är bara 2 i hushållet)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.