Julskinka

Julskinkan: konungen på julbordet men också en favorit på smörgåsen före, efter och under juldagarna. När man köper julskinka får man mycket mat för pengarna. Det som inte käkas upp vid jul kan lika snabbt som enkelt förvandlas till mellandagarnas pyttipanna och pizzapålägg.

Recepten på julskinka är i grund och botten tämligen likvärdiga. Alla har sin favorittvist till julens läckerhet. En ekologisk skinka tycker jag är en bra bas. Därefter är god senap en viktig ingrediens. En köttermometer är närmast nödvändig.

Jag gillar att koka min skinka i vatten istället för att baka den i ugnen. Jag låter vattnet koka upp men sedan får skinkan sjuda sakta, mycket sakta. Mot slutet av tillagningstiden stänger jag till och med av spisplattan. Snabb avkylning och ett halvt eller ett helt dygn senare är det dags för griljering. Denna görs i första hand av kosmetiska skäl. Mycket litet av paneringen tillför skinkan smak.

Recept: Julskinka

Om receptet: Så här tillagades årets julskinka

Ingredienser

  • 2,5 kilo sockersaltad ekologisk skinka
  • Vatten
  • 10- 15 kryddnejlikor
  • Några lagerblad
  • Panering:
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 2-3 msk god senap
  • 1socker
  • Några matskedar vatten

Så här gör du!

  • Skölj av skinkan. Lägg den i en stor gryta och låt vattnet nästan täcka hela skinkan. Stick in en kökstermometer till mitten i skinkans tjockaste del.
  • Lägg i kryddorna, sätt på ett lock och koka upp allt sammans.
  • Sänk värmen och låt sedan skinkan sakta sjuda under någon eller några timmar. När temperaturen når 55-60 grader kan du vara ännu mer försiktig och stänga av spisplattan.
  • När skinkan når 64 grader tar jag av grytan från spisen. Skinkan får ligga kvar i spadet och temperaturen fortsätter att stiga något.
  • Efter tio minuter eller så är det dags för att plocka upp skinkan och ställa den på kylning.
  • På kvällen eller dagen efter är det dags för panering.
  • Rör samman ägg, senap och socker.
  • Mät upp skorpmjölet och slå i några matskedar vatten. Rör om och låt svälla något.
  • Lägg i skorpmjöls-”gröten” i senapsblandningen och rör runt till en jämn smet.
  • Skär loss något av svålen på skinkan och applicera paneringen.
  • Griljera skinkan i ugnen på 200 grader i tio till femton minuter. När paneringen börjar få färg är skinkan klar.
  • Tag ur skinkan ur ugnen och ställ svalt.
  • Ät och njut.

Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.