Lingonkaka med havre

Det är smidigt att baka kakor i långpanna och det finns en hel del goda varianter att välja emellan. För en tid sedan testade jag denna lingonkaka med havre.

Till lingonkakan behöver du (ca 18 bitar):

– 4,5 dl vetemjöl
– 1/2 dl strösocker
– 2 tsk bakpulver
– 150 g margarin eller smör
– 1 ägg
– 2 dl rårörd lingonsylt
– 50 g margarin eller smör
– 1,5 dl havregryn
– 1/2 dl strösocker
– 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda sedan mjöl, socker och bakpulver i en matberedare eller i en bunke. Finfördela matfettet i mjölblandningen. Tillsätt ägget och blanda ihop till en deg.

Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Tryck eller kavla ut degen och bred på sylten.

När detta är gjort skall du smälta matfettet. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker i en bunke. Rör ner matfettet. Fördela sedan blandningen över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt sedan kakan svalna och skär den i lagom stora rutor.

Ett tips är att servera kakan med mjukrörd glass.


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.