Veckans gastronomiska ord – Janssons frestelse

Veckans gastronomiska ord – Janssons frestelse

Vi har talat om Janssons frestelse tidigare här på Recepten.nu men det finns en berättelse bakom denna rätt som vi vill informera om såhär dan före dopparedagen. Det är dags för veckans gastronomiska ord. Janssons frestelse – Denna rätt som är ett måste på vårt svenska julbord är en låda av strimlad potatis, lök, ansjovis…

Julskinka

Julskinka

Julskinkan: konungen på julbordet men också en favorit på smörgåsen före, efter och under juldagarna. När man köper julskinka får man mycket mat för pengarna. Det som inte käkas upp vid jul kan lika snabbt som enkelt förvandlas till mellandagarnas pyttipanna och pizzapålägg. Recepten på julskinka är i grund och botten tämligen likvärdiga. Alla har…

Rödkål och brunkål

Rödkål och brunkål

Egen rödkål och brunkål är en höjdare på julbordet. Den går också att lägga i frysen och plocka fram till senare tillfälle. Rödkålen blir friskt syrlig och brunkålen söt och något knäckig. Återigen är det Jan-Boris Möller som står för dessa fina julrecept, men som jag med åren har modifierat något. De har varit en…

Fudge med apelsin

Fudge med apelsin

Den här fudgen bara försvinner. Vi gör den för att pryda gottebordet till jul men på något märkligt sätt hamnar den i våra magar innan det ens har blivit julafton (sötsaker tenderar att ha en väldigt kort livslängd hemma hos oss). Så, när du kokar ihop denna fudge så gör du det på egen risk.…

Vörtbröd på surdeg

Vörtbröd på surdeg

Vört får man vid tillverkning av öl. Namnet vörtbröd syftar alltså på brödets degspad och inte till russinen som tillsätts för att höja limpans sötma. Vanligen används en blandning av råg och vetemjöl till vörtbrödet och sedan smaksätter man brödet med julens kryddor. Det här receptet är baserat på surdeg och ger två härligt mörka…