Veckans gastronomiska ord – Bonne femme

Veckans gastronomiska ord – Bonne femme

Det franska köket är underbart och har också givit oss många gastronomiska uttryck. Ett av dessa ska jag försöka reda ut. Det är nämligen dags för veckans gastronomiska ord som denna vecka är bonne femme. Bonne femme – Detta gastronomiska begrepp är franska för ”god kvinna”. Det är också beteckningen för maträtter av gedigen husmanskosttyp,…

Mustig älgfärssoppa

Mustig älgfärssoppa

Ibland har man tiden att låta matlagningen bli lite av ett projekt. Så var det för mig förra helgen då jag malde älgfärs hemma i köket och sedan förädlade denna till en fin mustig älgfärssoppa med bra drag i. Den blev perfekt att värma sig med nu när höstrusket tagit ett fast grepp om våra…

Mannerströms Stora kokbok – kokboksrecension

Mannerströms Stora kokbok – kokboksrecension

Mannerströms Stora kokbok är ett praktverk på närmare fyrahundra sidor. I Mathias Dahlgrens förord presenteras Leif Mannerström som varandes gudfader till dagens svenska kockframgångar runt om i världen. Mannerströms recept är så välkomponerade och lockande att kokbokssvängens uttjatade adjektiv – jättegott och mumsigt – helt har uteslutits. Hatten av för det. Något som var slående…

Enkel räksoppa med morot

Enkel räksoppa med morot

Idag ska vi snacka lättlagad soppa som är som klippt och skuren för plötsligt besök av flertalet personer. Dessutom skäms den inte för sig smakmässigt. Jag pratar om en enkel räksoppa med morot. Denna gång kommer jag inte bara berätta hur ni lagar maten. Ni kommer dessutom få se mig i bild när jag visar…

Kladdkaka

Kladdkaka

Kladdkakan hör antagligen till de mest populära efterrätterna. Antagligen beror det på att kladdkaka är supergott, härligt kladdigt och lättbakat. Här är receptet vi brukar använda oftast när det ska bakas kladdkaka. Jag börjar tro att kladdkaka skulle kunna klassas som svensk husmanskost då den är enormt uppskattad som dessert i de svenska hemmen. Inte…