Pizza med kronärtskocka

Vi fortsätter på temat köttfri måndag och levererar i dag en vegetarisk pizza. Istället för skinka eller kyckling toppar vi den italienska specialiteten med kronärtskocka, oliver och cocktailtomater. Pizza på en måndag – det är gott!

Sedan jag flyttade ut på landet älskar jag att baka pizza i lantkökets vedeldade spis. Om jag skulle tvingas till ett blindtest är det inte självklart att jag skulle på smaken skulle kunna avgöra vilken pizza som var bakad i vanlig ugn och vilken som var bakad i en vedeldad. Möjligen blir pizzabottnen något frasigare i en vedspis? Det är framför allt är känslan som sprids i köket från sprakande ved, behaglig värme och ljuvliga dofter som gör att pizzan blir synnerligen välsmakande i Norrahammars gjutjärnsspis.

Att göra sin egen pizzadeg är inte komplicerat och det är enkelt att finna ett recept. Jag använder lite mer olja i degen än vad som är brukligt. Det tycker jag ger en härligt smidig deg och fin yta när pizzan har gräddats. Pallar du inte göra din egen deg så har jag tipset för dig – gå ned till närmaste pizzabutik och fråga om du får köpa en degbit för en tjuga. Sedan knallar du hem, kavlar ut och breder ut din egen fyllning. Det blir garanterat godare än den färdiga degen som finns att köpa i den vanliga affären.

Recept: Pizza med kronärtskocka

pizza_350Om receptet: Degen blir till två bakplåtspizzor om vardera 2-3 portioner. Jag gör en sats deg, använder hälften till direkt och lägger den andra hälften i frysen. Degen går utmärkt att frysa och är smidig att jobba med när den har fått tina.

Ingredienser

  • Pizzadeg:
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 25 gram jäst (ett halvt paket)
  • 2 ½ dl vatten
  • 2-3 msk olivolja
  • lite salt
  • Topping:
  • 1 burk konserverade cocktailtomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • lite chilipulver
  • 1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
  • oliver
  • cocktailtomater
  • riven ost (den här gången en blandning av parmesan och lagrad brännvinsost)

Så här gör du!

  • Rör ut jästen tillsammans med det ljumna vattnet.
  • Arbeta in 6 deciliter mjöl. Spara 1 deciliter till utbakningen.
  • Knåda degen och arbeta till sist in olivoljan och saltet.
  • Låt degen jäsa i 1 timme. Dela sedan degen. Det du inte använder nu lägger du i frysen för senare bruk.
  • Gör tomatsåsen genom att blanda konserverade tomater med hackad vitlök och chilipulver.
  • Dela eventuellt cocktailtomater, oliver och kronärtskockshjärtan i bitar. Riv osten.
  • När degen har jäst klart är det dags att kavla ut den till lagom pizzastorlek. Lägg pizzan på bakplåten.
  • Lägg tomatsås, topping och riven ost på pizzan.
  • Grädda varmt 225 – 250 grader i cirka tio minuter. Klart!

Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

3 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.