Tofubollar

Ett bra recept på ”vegetariska köttbullar” bör finnas i varje hem. Det här är ett recept som ger smakrika bullar med fin konsistens. Serveringsalternativen är lika många som för en traditionell köttbulle och man kan enkelt byta ut köttbullen mot detta fräscha alternativ.

Tofubollarna är självklart fina vid asiatisk matlagning, tillsammans med pastarätter, eller som plockmat och till buffén. De går bra att frysa så gör därför en rejäl laddning. Det blir gott att plocka fram till kommande lunchlådor när matlagningstiden behöver minimeras.

Tofu beskrivs vanligen som en typ av färskost gjord på mjölk av sojabönor. Godast och billigast tofu hittar du hos din asiatiska livsmedelhandlare. Till de här tofubollarna har jag använt gul tofu. Den har fått sin färg av gurkmeja men vanlig vit tofu går lika bra att använda. Nötterna i tofun gör att det blir bra tuggmotstånd och de får en frasig yta med hjälp av ströbröd. Smeten formas till bollar, biffar eller färs. Vilket som behagas.

Recept: Tofubollar

Tofubollarejklara350

Tofubollarklara350Om receptet: Receptet ger cirka 15 bollar som räcker till 4-5 portioner.

Ingredienser

  • 250 gram tofu
  • 1 röd lök
  • 1 röd chilifrukt
  • 100 gram blandade nötter, eller nöt av valfri sort
  • ½ dl vetemjöl
  • några matskedar vatten
  • lite salt och lite svartpeppar
  • ströbröd
  • smör eller olja att steka i

Så här gör du!

  • Mosa tofun med en gaffel eller kör den kort i en mixer och lägg sedan i en bunke.
  • Hacka lök, chili och nötter. Rör ned i tofun.
  • Häll i mjölet och tillsätt en matsked vatten i taget. Rör om och prova att forma en boll. Man får trycka ihop smeten något. Är smeten fortfarande grynig tar du ytterligare en eller två matskedar vatten.
  • Forma smeten till runda bollar. Rulla bollarna i ströbrödet.
  • Stek i smör eller olja och vänd/rulla bollarna så att stekytan blir fin runt om. När tofubollarna har fått fin färg, cirka fem minuter, så är de klara.
  • Ät och njut!

6 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

  1. Härligt! :) Roligt att höra och kul att ni tog med dem som matförslag i era veckolistor.

  2. Jag tyckte att de var lite smaklösa sa jag la till basilika, soltorkade tomater och salt. Yummy! Lite feta hade nog inte skadat också men jag hade en som var gravid som var inbjuden sa det fick bli utan.
    Tack för bra inspiration! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.