Vill du ha ett förslag på vad du kan packa ner i ryggsäcken när du ska ge dig ut på dagens skidtur? Orsakerna till att göra pizzabullar kan vara många men ett är dock säkert – de är nära nog perfekta att plocka fram till mellanmål och picknick.
Mellis är något som har fått en allt viktigare betydelse i mitt liv. Med barn i familjen och ett blodsocker som dalar ibland så är mellanmålet helt enkelt en nödvändighet för att hålla humöret uppe. Ett vinterlov fyllt av aktiviteter kräver också sina matsäckar och energi-tankningar. Pizzabullen är en favorit i dessa sammanhang då den visat sig funka lika bra på skidpauser som på strandfikat, picknicken, skogsäventyret och hemma vid köksbordet. Jag ger dig några förslag på vad du kan fylla dina bullar med här men du kan säkert komma på många andra fina fyllningar och favoriter att variera med.
Recept: Pizzabullar
Om receptet: Det här receptet ger ungefär 16 bullar men det beror på hur stora eller små du gör dem. Mina fyllningsförslag är en burk tomatsås eller hemgjord tomatsås, skinka, salami eller parmaskinka, 200 g mozarella eller riven ost, färska champinjoner, tomatskivor, paprika, oliver, sardeller, lök, färsk eller torkad basilika och/eller oregano. Som du märker så går det att variera detta med fyllningen i det oändliga.
Ingredienser
- Till degen:
- 1/4 dl olja
- 2 1/2 dl mjölk
- 1/2 paket jäst (25 g)
- 1/2 msk socker
- 1/2 tsk salt
- ca 6 1/2 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling av pizzabullarna
- Till pizzasåsen
- 1/2 dl tomatkross
- 2 msk tomatpuré
- 2 1/2 dl riven ost
- 1 msk pizzakrydda
Så här gör du!
- Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
- Värm upp olja och mjölk till fingervarmt (37 grader) och smula sedan ner jästen i degspadet.
- Häll i socker och salt och sedan mjölet, lite i taget.
- Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg och låt den sedan jäsa under bakduk i ca 10 minuter.
- Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
- Ta upp degen och kavla ut den till en rektangel som du breder ut sås och valfri fyllning på.
- Rulla sedan ihop degen likt en rulltårta från långsidan. Nu har du en längd som du kan dela upp i 16 lika stora bitar.
- Ta fram en plåt, klä den med bakplåtspapper och ställ dina pizzabullar på plåten med smittytan uppåt.
- Låt dina pizzabullar jäsa på plåten i ytterligare 15 minuter.
- När de jäst färdigt så penslar du dem med ett uppvispat ägg innan du gräddar dem mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
Serveringsförslag
De här bullarna funkar alldeles utmärkt att frysa och är perfekta att ta fram, köra lite i micron och äta som mellanmål närhelst hungern infinner sig.
(Receptet på dessa pizzabullar kommer från kokboken Mat för stora och små, en bok med många bra och nyttiga recept för barnfamiljer som jag gärna rekommenderar.)
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
En klassiker som jag faktiskt aldrig provat, det kanske är dags nu :)
Gör det! De är riktigt trevliga.