Projektet: inlagd sill – Del 2 – Glasmästarsill

Dags att färdigställa Glasmästarsillen. Förberedelser i form av inköp, kokning av lag och urvattning av sillen kan du läsa om i projektets första del (den hittar du här). Dagens bestyr är roligare än gårdagens och svårighetsgraden är fortfarande på enkel nivå.

Jag gillar när det är mycket rotfrukter och lök i inläggningen. Det ger inte bara smak till sill och lag utan blir också de är naturliga tillbehör vid serveringen. De inlagda grönsakerna blir syrligt friska av ättikslagen och läckert knapriga i konsistensen. Lök och rotfrukter höjer med sin respektive färg och form inläggningens skönhet.

Om du inte vill ha fullt lika mycket grönsaker i dina sillburkar som i detta recept så finns det alternativ. Blanda lök och rotfrukter och dela sedan i två lika stora högar. Den ena högen använder du till lagen när den skall kokas upp. Den andra halvan får åka med i burkarna enligt receptet nedan. Grönsakerna som används redan vid kokningen av lagen får sedan ligga med och dra tills det är dags för inläggningen. Då silas lagen fri från grönsaker och kryddor. På detta sätt får man smaken från hela mängden grönsaker men endast hälften av lök och rotfrukterna finns med vid serveringen.

Glasmästarsill

Recept: Glasmästarsill

Om receptet: Om sillen skall serveras på julbordet så räcker inläggningen till cirka 10 personer.

Ingredienser

Så här gör du!

  • Tag fram dina glasburkar (2-4 stycken beroende på storlek)
  • Skala och skölj alla grönsakerna
  • Skiva morötter och pepparrot.
  • Klyfta rödlöken och skär upp purjolöken.
  • Skölj sillfiléerna och skiva dem i till fina munsbitar.
  • Mortla pepparkornen till grov storlek.
  • Lägg först ett lager lök och rotfrukter i botten av glasburkarna. Därefter ett lager sill och lite kryddor.
  • Fortsätt sedan att varva ingredienserna tills burkarna är fyllda. Avsluta med ett lager av grönsaker och kryddor.
  • Slå på lag i brukarna tills det är fyllt upp till bredden.
  • Förslut och förvara i kylskåp. Sillen är färdig efter fem dagar.

Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.