Adventskaka med saffran och clementin

Vi närmar oss lucia och jul med stormsteg. Det är mycket som skall fixas och tiden kan bli knapp. Då passar denna enkla och relativt snabba lussekaka som bak i byxa. Ljuvligt julig kaka som väl låter sig smaka.

Receptet är i grunden en helt vanlig sockerkaka men som lagom till lucia och advent piffas upp med saffran och saften från en clementin. Det ger en guldgul och saftig kaka. Den passar lika bra till adventsfikat som på Luciamorgonens frukostbricka. Enkelt, snabbt och välsmakande. Det gillar vi här på Recepten.nu.

Recept: Lussekaka med saffran och clementin

Om receptet: Gör kakan som en vanlig sockerkaka men tillsätt några av julens smaker. I det här fallet saffran och clementin. Grädda i en sockerkaksform men du köra snabbvarianten också och hälla smeten i muffinsformar. Då blir gräddningstiden endast 10 minuter.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 50 gram smör + en klick till formen.
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2-3 tsk vaniljsocker
  • 0,5 gram saffran, ett paket.
  • Saften från en clementin
  • Lite skorpmjöl

Så här gör du!

  • Tag fram samtliga ingredienser. Smörj sockerkaksformen med en smörklick. Häll skorpmjöl i formen och låt det fästa runt hela formens insida.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa socker och ägg poröst.
  • Smält smöret i en gryta och häll sedan i mjölken.
  • Plocka fram en ny skål där du rör samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och saffran.
  • Rör försiktigt socker-ägg-smeten samtidigt som du slår i mjölblandningen och mjölk-smör-vätskan.
  • Pressa i saften av en clementin.
  • Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i ugnen i 35 minuter.

Serveringsförslag

Passar i alla sammanhang då det vankas fika i advent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.