Couq au vin tillhör klassikerna som vi fått från det franska köket. Jag har testat att laga en variant som är enkel och snabblagad. En gryta känns på många sätt också helt rätt vilken oktoberdag som helst.
Grytor är verkligen en smart uppfinning. I med ett antal olika ingredienser och låt det stå och småputtra lite så har du snart fixat en måltid. Den trevliga doften i köket får du på köpet. Det här receptet på enkel Coq au vin hittade jag i ett nummer av Mat Magasinet och när jag nu lagat och smakat den själv så kändes det givet att tipsa er om den också. Snabblagad, lättillgängliga ingredienser och helt enkelt god.
Recept: Coq au vin på enkelt vis
Om receptet: Det här är en klassiker på ett nytt snabblagat vis. Det tar dig inte mycket mer än 25 minuter i köket så har du 4 portioner att servera.
Ingredienser
- 600 g kycklingfilé
- 3 vitlöksklyftor
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- salt och peppar
- smör till stekning
- 1 hönsbuljongtärning
- 2 msk honung
- 1 msk franska örter eller herbes de provence
- 2 dl vatten
- 2 dl vitt vin
- 1 paket skivat sidfläsk, 150 g
- 200 g små champinjoner
- 3 msk hackad persilja eller 1 tsk torkade örter
Så här gör du!
- Skär kycklingfiléerna i ca 4 cm kuber. Hacka vitlöksklyftorna och lök. Skär morötterna i lagom stora bitar.
- Salta och peppra kycklingbitarna och bryn dem i en gryta. Ta sedan upp dem på en tallrik.
- Fräs lök, vitlök och morot i grytan. Lägg tillbaka kycklingen och smula över buljongtärningen. Ringla sedan även över honungen, strö på örterna och fräs allt samman under omrörning.
- Koka upp vattnet och häll sedan detta och vinet i grytan. Sjud grytan under lock i 5-10 minuter. Späd med mer vatten om det behövs.
- Skär fläsket och svampen i bitar. Stek fläsket några minuter i en stekpanna. Tillsätt svampen och stek några minuter till.
- Blanda ner din skink- och svampblandning i grytan med övriga ingredienser och koka den ytterligare några minuter.
- Garnera din Coq au vin med lite persilja.
Serveringsförslag
Servera grytan tillsammans med kokt potatis eller ett gott bröd.
Vilken är din favoritgryta? Tipsa mig gärna genom att lämna en kommentar.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.