När sommaren närmar sig är det dags att se över sin semesterkassa. Att lägga undan pengar varje månad året runt inför semestern är klokt, men för den som ännu inte har hunnit börja spara är det inte för sent. Spara & Placera har samlat in experternas främsta råd och tips för en drygare semesterplånbok. Det finns fortfarande god tid att spara tusenlappar.
Oavsett om sommarens ledighet skall avnjutas på hemmaplan eller genom en resa ökar vanligen utgifterna när vi vill passa på att sätta lite guldkorn på tillvaron. För att täcka upp det ökade kostnaderna behövs ett sparande. Det kan se olika ut och variera i storlek. Det är din ekonomi och dina semesterplaner som sätter ramen.
Sparandet, även om det börjar sent, gör att du får bättre koll på din semesterkassa och att du undviker att behöva leva allt för asketiskt när sommaren är slut. Att låna pengar till en resa eller till semestern är något som privatekonomer avråder ifrån. Satsa på att ha en bra ekonomi även när sommaren är slut.
11 tips till en bättre semesterkassa
– Gör upp en budget och sätt ett mål för ditt sparande. Anpassa målet efter dina semesterplaner. Se till att ha delmål när du sparar.
– Jämför priser på resor och boenden innan du bokar. Att själv snickra ihop sin resa ger fler ekonomiska valmöjligheter än en paketresa. Det finns en mängd hotell och resesajter att jämföra mellan på nätet.
– Spara genom automatisk dragning från ditt lönekonto. Helst året om, men har du inte kommit igång ännu är det inte försent. De pengar du hinner spara ihop på de kvarvarande månaderna kan göra en stor skillnad under sommaren eller när du kommer hem till hösten. Ett extra sparkonto med automatisk överföring kan du själv enkelt skapa via din internetbank.
– Förr var det vanligt att man sparade mynt i en sparbössa eller burk, som sedan tömdes lagom till semestern. Innehavaren blev ofta glatt överraskad över hur mycket den oansenliga myntsamlingen var värd. Idag erbjuder vissa banker samma tjänst fast kopplat till ditt betalkort. Varje gång du betalar med ditt kort avrundas köpesumman uppåt till närmaste tiotal och avrundningsbeloppet överförs till ditt sparkonto. Om du och din sambo använder betalkort en gång varje dag och i snitt överför fem kronor per köp till semesterkontot. På tre månader har ni sparat 900 kronor tillsammans.
– Köp inga småsaker innan semestern. De kan lätt försämra förutsättningarna att spara undan till din semesterkassa. Strunta i att köp godis, tidningar, take-away kaffe, korv och hamburgare i gatuköket under en tid. Spenderar du i snitt 25 kronor per dag på sådan småutgifter, men innan semestern lyckas avstå fem av veckans sju dagar? På två månader blir det 1000 kronor till semesterkassan.
– Ge barnen egna sparmål och en egen semesterkassa att hantera
– Håll koll på mobilkostnaderna om du är utomlands. Kontrollera via din mobiloperatörs hemsida aktuella taxor och kostnader för mobiltjänster. På så sätt undviker du obehagliga överraskningar när du kommer hem.
– Betalas resan med konto- eller kreditkort kan en extra reseförsäkring där avbokningsskydd, bagageförseningar, självrisk på hyrbil och olycksfallsförsäkring ingår. Läs mer om villkoren på din banks hemsida. I hemförsäkringen ingår en reseförsäkring men innan resan är det bra att kolla upp exakt vad försäkringen täcker. Skall du vara borta en längre tid kan det vara idé att skaffa en tilläggsförsäkring.
– Tradera, Blocket eller loppis kan vara en inkomstkälla. Sälj saker du inte behöver. Grejer som ligger i garderoben eller i källaren blir ett bra tillskott till semesterkassan.
– Patrick Grimlund från teveprogrammet Lyxfällan tipsar på expressen.se den ekonomiske att se över sina teve-abonnemang. Risken är stor att man betalar för abonnemang som man sällan eller aldrig ser på.
– Byt med vänner och bekanta. Att byta bostad för en tid med en bekant eller vän kan vara ett billigt sätt att uppleva en ny stad. Det samma gäller även fritidsprylar. Cykeln, båten, kanoten, husvagnen eller sommarstugan kan hyras ut eller bytas mot likvärdigt föremål.
Om du skall resa i Europa bör du se till att ha ett Europeiskt sjukförsäkringskort. Kortet är giltigt i tre år och berättigar dig till vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet du vistas i. EU-kortet går att beställa via Försäkringskassans hemsida och har en leveranstid kring tio dagar.
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan