Sjung om studenten med bibehållen ekonomi

I början av juni är det studenttider. Det är en härlig period fylld av glädje och fest. Men det innebär också att många ekonomiska val skall göras. Konsumentverket skriver på sin sajt om vad man ur ekonomisk synvinkel bör tänka på i samband med studenten.

Hur man firar studenten kan variera mellan olika skolor och i olika delar av landet. Det har blivit allt vanligare att festliga aktiviteter pågår under hela det sista året och att flertalet festarrangemang erbjuds studenterna. Försök därför tidigt att skaffa dig en överblick över vad vilka fester som du vill delta i och vad det kommer att kosta dig. Bestäm hur mycket du sammanlagt tycker att det är värt att lägga på firandet. Därefter kan du prioritera vilka fester och kläder som är viktigast och vad du tycker är mindre viktigt.

Här följer en lista som du kan använda som underlag när du gör din kostnadsberäkning. Du kan behöva lägga till egna utgiftspunkter till listan.

Tänkbara utgiftsposter i samband med studenten

– Bal, avslutningsfester, champagnefrukost, privata fester, organiserade barrundor, med flera.
– Resa med kompisgänget eller med klassen.
– Presenter eller blommor till lärare och kompisar.
– Balkläder. Omfattar allt från klänning/kostym till skor, sjal/slips, väska/bälte med mera.
– Frisörbesök.
– Transporter. Dels till balen men kanske också extra taxiresor efter andra studentfestligheter.
– Transport efter studenten. Lastbil med klassen eller eget fordon?
– Kläder till själva studentdagen.
– Studentmottagning för släkt och vänner. Mat och dryck.
– Eventuellt hyra av lokal för studentmottagningen.
– Fotografering.

Studenters egna tips och råd

På sajten ungkonsument.se delar några ungdomar med sig av sina erfarenheter inför studentfirandet. De vittnar om roliga dagar tillsammans med klasskompisarna men också om att allt inte går som man tänkt sig. De tipsar om hur du minimerar risken för obehagliga överraskningar som kan förstöra feststämningen och hur du får pengar över till andra skojiga sommaräventyr.

Regina Rehn berättar om hur hennes frisörbesök inför den stora studentdagen blev till en stor besvikelse. Hon betalade 800 kronor för en håruppsättning, som hon inte alls tyckte om. Hennes råd är att antingen ta hjälp av vänner eller gå till en frisör som du känner sedan tidigare. Om du har en bild på den frisyr som du önskar dig – ta med den och visa frisören. Det är ett bra sätt att undvika missförstånd.

Maria Schyllander vill fira rejält efter tolv års slit i skolan.
– Vi ska ha riktigt roligt med klassen den sista tiden, säger hon. Maria har köpt studentmössa och beställt sin balklänning via nätet från USA. Balklänningen kostar 1600, men i gengäld har hon valt en enklare studentklänning för 400 kronor. Hon får hjälp av en kompis på frisörprogrammet att fixa frissan. På kvällen blir det ett stort gäng kompisar och släktingar som bjuds på buffé. Flera i hennes klass åker på en gemensam resa till Turkiet i början av sommaren, men Maria följer inte med.

– Jag åker hellre till Spanien på egen hand, berättar Maria.

Maria Wigelius säger att hennes student inte blev mycket dyrare än ett vanligt födelsedagsfirande, men att hon ändå hade lika roligt som alla andra. Hon valde att gå på bal i sin mormor och mammas balklänning.

– Jag berättade för min frisör att jag skulle ha en balklänning från 1950-talet, och jag fick en retro stil som jag blev helnöjd med. Hennes pappa kör motorcykel så han fick stå för transporten under studentdagen och hemma blev det bjudning med plockmat och tårta.

– Studenten kan ju bli hur dyr som helst, men jag ville inte köpa saker som bara skulle bli hängande i garderoben efteråt, säger Maria.

Så får du ut max av ditt studentfirande utan att bli pank

Utifrån konsumentverkets råd har vi satt samma följande lista som handlar om hur du får pengarna att räcka för ett maximalt studentfirande:

Festerna:
– Måste du vara med på samtliga? Du kanske kan hoppa över någon och istället gör något kul med bästa kompisen.
– Till vissa fester kan du avstå middagen och köpa biljett till eftersläppet istället.

Kläder:
– Kolla second hand-butiker, nätet och garderoben hos vänner. Känner du någon som tog studenten för något år sedan? Där kan du kanske låna/köpa billigt kläder och accessoarer.
– Hyr kläder, men tänk då på att vara ute i god tid.
– Sy dina egna kläder eller låt någon i bekantskapskretsen sy.
– Till studentdagen kanske det funkar med ”vanliga” sommarkläder.

Frisör:
– Ordna en förfest där du och dina kompisar hjälps åt med smink och håruppsättningar inför balen.
Transport:
– Gå ihop tillsammans och dela på hyran.
– Dina föräldrar eller deras kompisar kanske har något lämpligt fordon som ni kan få låna.

Fotografering:
– Ska du beställa förstoringar, tackkort eller fotoböcker så kolla på nätet för att jämföra priser.
– Är du själv duktig på att fota och har en bra kamera? Erbjud dina tjänster till kompisar och dom kan hjälpa dig med något annat.

Efter studenten:
– Sälj din balklänning eller kostym till någon som tar studenten nästa år.

Har du fler tips, idéer och tankar om hur man fira studenten riktigt ordentligt utan att det sätter allt för djupa spår i plånboken? Lämna gärna en kommentar här nedanför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.