Räkna ut ränta-på-ränta-effekten med smart app för iPhone

Ränta på ränta är världens åttonde underverk. Det lär åtminstone Albert Einstein ha hävdat i ett klassiskt citat. Helt klart är att just denna effekt idag är undervärderad och av många helt bortglömd. Idag vill jag dock slå ett slag för ränta-på-ränta-effekten och tipsa dig om en en fiffig app till iPhone som visar denna effekts inverkan på ditt sparande.

Ränta-på-ränta-appen heter Sparkalkylator och är utvecklad av svenska Tinybird Interactive AB. Den är inte gratis, men de sju kronorna som du får betala tycker jag är ett rimligt pris för denna nyttighet.

Så här beskrivs applikationen på Apples App Store:
”Sparkalkylator visar dig på ett enkelt sätt hur viktig ränta-på ränta-effekten blir på lång sikt och hur stor inverkan förvaltningsavgifterna för en fond- eller aktiedepå kan ha på resultatet. För sparande på riktigt lång sikt, som till exempel pensionssparande, kan skillnaden bli häpnadsväckande.

Det är enkelt att komma igång: Snurra på hjulen och se direkt hur du kan påverka din eller dina barns framtida ekonomi!”

Mer information om Sparkalkylatorn hittar du på App Store där du också kan ladda hem den.

Vad man slås av är hur månadssparande, ränta och tid i kombination kan göra underverk för ditt sparkapital.

Denna typ av beräkningar finns det även formulär på Internet som kan hjälpa dig med, exempelvis här och här. Det är dock väldigt tillgängligt och smidigt att ha denna applikation i sin mobil så att man exempelvis kan räkna ut vad man på 10 år skulle kunna ha sparat ihop om man inte köper de där dyra jeansen för 1000 kronor. Lyckas man placera pengarna så att man får 6% i ränta så är svaret på den frågan att tusenlappen har växt till 1820 kronor på 10 år. På 15 år så är kapitalet uppe i 2450 kronor och sedan jobbar snöbollseffekten allt snabbare om man hela tiden återinvesterar räntan.

Har du kanske tips på andra appar som kan bidra till en sundare och bättre ekonomi? Tipsa gärna genom att lämna en kommentar nedan.

1 kommentar / Lägg till din kommentar nedan

  1. Ränta-på-ränta-effekten lär ha störst effekt på högriskfonder antar jag.
    Det har historiskt visat sig ge stor avkastning fördelat på lång tid, men vågar man lita på att det blir så även i framtiden?
    Dessutom: har man ett litet intresse och dålig kunskap om fondsparande. Vart börjar man?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.