Storslam! Svenska kocklandslaget vann guld i matlagnings-OS

Lilla Sverige dominerar den gastronomiska världen. Kalla Bordet Kategori A – B – C och totalt + Varmköket R. Svenska kockladslaget vann en överlägsen seger i Culinary Olympics / Matlagnings-OS i Tyskland igår. Heja Sverige!

Det svenska köket firar nya triumfer internationellt och det är något som vi på Recepten.nu gläds över. Svenska kocklandslaget som består av Fredrik Björlin, Jesper Bogren, Fredrik Hedlund, Klas Lindberg, Tom Sjöstedt och Viktor Westerlind samt konditorerna Patrik Fredriksson, Johan Sandelin, Daniel Roos och Mattias Ljungberg sopade banan med övriga lag i matlagnings-OS som avgjordes i Erfurt igår. Lagledare är Krister Dahl och han kan ju knappast vara annat än nöjd med detta.
– Det här laget har varit helt fantastiskt, alla har hela tiden drivit på och varit kreativa för att få ett bra resultat, säger Krister i en kommentar på SvD.se.

Culinary Olympics arrangeras vart fjärde år och denna gång i Erfurt, Tyskland. Precis som de idrottsliga olympiska Spelen har Culinary Olympics en mer än 100 år lång historia av att kora de allra bästa kockarna i världen. De 36 bästa nationerna från hela världen tävlar i två grenar, Kalla Bordet och Varmköket. Laget med den sammanlagt högsta poängen koras till Olympiska Mästare.

Under mästerskapet har även Svenska Juniorlandslaget, Stockholm Culinary Team och Team Sabis också tagit hem guld så den sammantagna svenska prestationen är väldigt imponerande. Enormt roligt tycker vi!

Den vinnande varmköksmenyn såg ut på följande vis:

Förrätt
Gravad & sotad långa med Kalix Löjrom och krispigt långaskinn
Blomkåls- & brocolliterrin och mousseline med nordisk hetta
Cruditéer, citronsyrad gurka med ostronemulsion
Vitvinssås

Varmrätt
Kryddstekt kronhjortsadel med hjortkorv och sylta på hjortnacke
Frasig potatis smaksatt med Sveciaost
Karljohansvamp-duxelle, säsongens grönsaker och pumpapuré
Vinägersås

Dessert
Gräddfilspudding med hallonsorbet och hösthallon, serveras med yoghurtmaräng och mandelkaka smaksatt med hallonbrännvin
Ljummen hallontartelette med brynt smörskum

Läs mer om den svenska triumfen här: Aftonbladet, SvD.se, HD.se

Foto: Pressbild samt pressbild från Electrolux


Upptäck mer från Håkan Liljeqvist

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.