Månadens matblogg Made by Mary

M.ade b.y m.ary – Månadens matblogg

Det vimlar av riktigt bra svenska matbloggar. Många lägger ner mycket tid och engagemang för att sprida matglädje, kunskap och inspiration. Det tycker jag är väl värt att uppmärksamma. Kanske kan det bidra till att fler hittar dessa fina bloggar? Kanske kan det inspirera de som driver bloggarna att fortsätta med dem? Det är i varje fall min förhoppning och önskan. Förra månaden uppmärksammade jag Det gröna skafferiet under rubriken Månadens matblogg. Denna månad vill jag uppmärksamma er på m.ade b.y m.ary, en matblogg full av inspiration och vackra matbilder att bli hungrig av.

Att Maria älskar att baka, laga mat och fotografera märks tydligt i både text och bild på hennes matblogg. Allt sedan jag hittade m.ade b.y m.ary så har det blivit många besök på denna blogg och jag tror att du också kommer att uppskatta den en hel del. Jag har haft möjligheten att ställa några frågor till Maria och i svaren får vi bland annat veta vad hon inspireras av och vad hon aldrig skulle kunna tänka sig att äta. Lär känna bloggaren bakom m.ade b.y m.ary här!

Matbloggen Made by Mary

Du är en fantastiskt duktig matfotograf och din blogg bjuder på mycket inspiration. Varifrån får du själv din inspiration?
Tack så jättemycket! Min inspiration kommer från så många olika håll! En viktigt inspirationskälla och som definitivt påverkat mig i mitt matintresse är min mamma och pappa. När jag växte upp lagade vi allt från grunden och använde i princip aldrig halvfabrikat eller genvägar. Jag är uppvuxen i ett litet samhälle med närhet till skog och natur och bär- och svampplockning var en naturlig del av min uppväxt. Än idag är naturen i sig en stor inspirationskälla och jag tycker att den bästa maten kommer då man använder de råvaror som är bäst för just den säsongen.

Made by MaryVad betyder matlagning och matbloggandet för dig?
Allt! Mat är inte bara något som mättar och som ska kroppen näring för att orka. Mat och själva måltiden, handlar om njutning, gemenskap och att på ett ansvarsfullt och kärleksfullt sätt ta hand om det vår undebrara jord förser oss med. Lika mycket som jag älskar smaken av mat älskar jag det kreativa och konstnärliga med matlagning och bakning. Vi äter inte bara med munnen utan med ögonen också! Det finns inte en enda dag när jag inte tänker på hur olika smaker kan kombineras, fotograferas och stylas tillsammans för att öka intresset och glädjen med matlagning och måltiden. Jag älskar matlagning! Matlagning tillsammaned med fotografering är min passion i livet!

Vad är det som driver dig?
Jag kommer från en oerhört kreativ familj och alla sysslar vi med kreativitet på ett eller annat sätt. Kreativitet handlar inte bara om att jag kan och vill vara kreativ, jag m å s t e få vara kreativ, annars mår jag inte bra själv. Eftersom mat och fotografering är min passion ger det mig en oerhörd glädje att syssla med mat. Jag vill inspiera andra att äta bätttre, mer varierat och godare. Sen drivs jag också av den glädje jag får genom att servera och äta god mat. Det är så oerhört tillfredställande att servera en riktigt god middag till någon jag bryr mig om. För mig är det ett sätt att visa kärlek och omtanke!

Hur ofta bjuder du folk på middag?
Ganska ofta och både jag och min sambo älskar det! Både jag och min sambo älskar att bjuda hem vänner och familj på stora middagar. Våra middagar får gärna hålla på i många timmar med många olika rätter som varvas med långa diskussioner och mycket skratt.

Finns det något som du aldrig skulle äta?
Jag brukar försöka att prova allt en gång, hur ska jag veta vad jag tycker om jag aldrig provat det? Även om jag är väldigt nyfiken som person så skulle jag aldrig vilja äta hjärna som jag såg att någon tillagade i programmet ”Australian Masterchef”. Där går min gräns. Jag är heller inte speciellt förtjust i inälvsmat.

Besök Månadens matblogg här – m.ade b.y m.ary av Maria Strömberg

Har du en matblogg som jag borde besöka? Vilken svensk matblogg borde jag utse som Månadens matblogg i november? Tipsa mig gärna genom att lämna en kommentar.

Foto: Maria Strömberg, m.ade b.y m.ary

18 kommentarer / Lägg till din kommentar nedan

 1. Vad roligt att du uppmärksammar andra bloggare så här, Håkan! Det borde bli en trend bland andra bloggare också att plocka fram sina favoriter lite extra då och då. De flesta av oss har ju länklistor så varför inte välja ut en någon gång i månaden eller så (som du gör) och bjuda på lite cred till någon annan. Är det OK om jag snor idén :-)

 2. Det en bloggare vill är ju att dela med sig… och hade jag inte av en tillfällighet hittat Linda med kryddburken så hade jag aldrig hittat Lotta i sina två små kök som hon lovordade och sen Lottas favoriter, som liksom passar min smak också osv. Hennes *favoritlista* har utökats och jag finner nya favoriter som har sina favoriter… M.ade b.y m.ary har jag därigenom också sett och tycker hennes matbilder är helt fantastiska! Fortsätt att bjuda på er själva och andra matbloggare, det önskar jag mig!

 3. Vi sällar oss till gillarna, ett riktigt bra initiativ! Känns som att stämningen mellan just matbloggare är så annorlunda och mycket trevligare än mellan andra, kan det bero på vårt stora gemensamma intresse?

 4. Mary har en fantastiskt vacker blogg. Hennes matfoton är verkligen helt underbara!
  Tycker det är ett mycket trevligt initiativ att lyfta fram andra matbloggar vi inspireras av. Det finns många duktiga som jag gillar. En del för deras fina recept, en del för deras vackra bilder och en del för att jag har lärt känna människan bakom och fallit för den. Och jisses så mycket rätter jag testat som bloggkollegor tipsat om!

 5. Kul att du gillade mitt val av Månadens matbloggare i oktober :) Den känns väldigt kul att lyfta fram någon som gör ett riktigt bra jobb med sin blogg.

 6. Tack för din feedback Lotta! Att ge cred och ett tack känns som den naturligaste sak att göra när någon gör något bra, så det kommer jag fortsätta med :)
  Visst, gör det du också så kanske vi gör världen till en något lite bättre plats att vistas på.

 7. Kajomida! Bra sagt. Håller med till punkt och pricka och önskar samma sak. Jag kommer att fortsätta lyfta fram allt bra som finns i matbloggosfären. Och det är en hel del :)

 8. Trevligt att initiativet uppskattas! Det inspirerar mig till att jobba vidare på inslagen väg. Kanske är det just så som ni säger – det gemensamma intresset förenar.

 9. Emmy! Tack för dina ord och trevligt att du gillar mitt val av Månadens matblogg i oktober :) Visst är det så att en matblogg kan vara bra på många olika sätt och det är just variationen som är trevlig. När människor bjuder på sig själva, sin kunskap, sin passion så blir det ofta väldigt bra helt enkelt. Din blogg är ett strålande exempel på just detta.

 10. Så sant Veronica. Där finns mycket att se, läsa och njuta av.

 11. Åh, mycket bra val av Månadens matblogg och kul initiativ! Marys blogg är underbar och bilderna fantastiska. Hon är verkligen kreativ och en riktig inspirationskälla. Det är sådana bloggar jag ser upp till och jag strävar efter att bli lika bra :) Tack för en fin sida!

 12. Sandra! Det är bra med förebilder och inspirationskällor. Tack för dina trevliga ord och lycka till med matbloggandet :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.