Skogssvampslasagne med lufttorkad skinka och oregano

Idag vill jag uppmärksamma er på den allra underbaraste skogssvampslasagnen. För mig är det en rätt som går rakt in på topplistan över de bästa sakerna man kan göra med skogssvamp. Troligen kommer den hänga kvar där lika länge som ”De sista ljuva åren” dominerade Svensktoppen. Inga andra jämförelser mellan dessa två vitt skilda företeelser bör dock göras.

För mig är skogsvamp och då allra helst kantareller alltid något som får mig att bli smått lyrisk. Svamp är helt enkelt det bästa som våra skogar har att erbjuda mig. Därför är jag alltid väldigt tveksam till de olika förädlingsförslag jag finner vad gäller skogssvamp. Tänk om jag råkar förstöra detta underbara på något knasigt, trist och icke värdigt? Tänk om denna maträtt inte gör min skogssvamp rättvisa? Det brukar sluta med att jag smörsteker mina kära svampar med lite salt och svartpeppar och äter dem som pålägg på en macka. Tryggt och alltid med gott resultat.

Kanske lider du av samma skeptiska inställning som jag? I så fall vill jag nu vidga dina vyer. Efter många om och men har jag nämligen tagit mig ur min trygghetszon, lagat och avnjutit en skogssvampslasagne som inte gjorde mig besviken. Den kan bara beskrivas med ett ord. Underbar. Nog sagt, här är receptet:

Skogssvampslasagne med lufttorkad skinka och oregano

Recept: Skogssvampslasagne

Om receptet: Använd färsk svamp så blir denna lasagne suverän. Lagar du enligt receptet nedan så har du 4-5 portioner skogssvampslasagne som kommer att sprida mycket glädje till alla som får äran att smaka.

Ingredienser

 • 400 g blandad skogssvamp (jag använde mig av kantareller och skogschampinjoner men trumpetsvamp funkar säkert också bra)
 • 3 st schalottenlökar, finhackade
 • 1 morot, fintärnad
 • 1 vitlöksklyfta, finhackad
 • 1 msk smör
 • 2 msk vetemjöl
 • 9 dl mjölk
 • 3 dl grädde
 • 1 dl riven parmesan
 • 9 lasagneplattor, färska
 • 250 g lufttorkad skinka
 • 1 kruka oregano
 • 3 salladslökar, skivade
 • olivolja och smör till stekning
 • citron (det är juicen vi vill åt)
 • salt
 • svartpeppar

Så här gör du!

 • Borsta, rensa och skiva upp svampen i lämpliga bitar.
 • Hetta upp en stekpanna, tillsätt lite olivolja och stek en yta på svampen (stek svampen i omgångar så att den inte börjar koka i sin egen vätska).
 • Tillsätt smör och två av schalottenlökarna och stek ytterligare 30 sekunder eller så.
 • Smaka av med salt och peppar.
 • Svetta morot, den sista schalottenlöken och vitlök i smöret, tillsätt mjölet och rör om.
 • Häll i mjölk och grädde, sjud tills all mjölksmak är borta, ca 10 minuter.
 • Tillsätt riven parmesan och smaka av med citronjuice, salt och peppar.
 • Varva lasagneplattor, sås, stekt svamp, skinka och oregano. Avsluta med med sås.
 • Baka lasagnen 20 minuter i ugnen på 180 grader tills den är gratinerad. Lasagneplattorna ska vara mjuka men lite al dente.
 • Toppa din skogssvampslasagne med nystekt svamp, salladslök och oregano.

Serveringsförslag

Jag serverade lasagnen tillsammans med en sallad där tomater var huvudingrediensen. Det funkade alldeles utmärkt.

Receptet kommer från kocken Paul Svenssons kokbok Pauls kök som var en av de böcker jag handlade på mig under årets bokmässa. Enbart detta recept gör att jag är nöjd med boken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.