Behövs det en kokbok med enbart julrecept? Är en sådan receptsamling en soppa kokt på spik? Går det förnya julrecepten utan långsökta associationer? Det var med viss skepsis jag ställde mig de tre frågorna och påbörjade läsningen av Vår julkokbok.
Vår kokbok har givits ut sedan 1951. KF:s provkök stod till en början bakom utgivningen av denna kokboksklassiker, men nu är det Norstedts som tillsammans med Coop som står för produktionen. Tjugofem upplagor har det hittills blivit och recepten har förnyats efter hand. Idag finns Vår kokbok även som app till mobiltelefonen och ger då tillgång till drygt 1100 recept. Om en grundläggande kokbok om julens mat skall levereras torde Sara Begner och hennes gäng vara lämpliga upphovsmän.
Boken inleds och avslutas med faktaavsnitt. Inledningsvis en kortare del om att välja och tillaga mat. Avslutningen är längre, omkring hundra sidor, och behandlar allt från näringslära, miljö- och konsumentmärkningar, livsmedelsfakta och kulinarisk ordlista. I både inledning och avslutning gör julen inget utmärkande avtryck utan delarna är likvärdiga med det faktaavsnitt man finner i den ordinarie utgåvan av Vår kokbok.
Receptdelen i Vår julkokbok är på tvåhundra sidor. Kapitelindelningen består av kött, fisk, sallader, julens drycker, julbak, efterrätter och julgodis. Som sig bör är samlingens första receptet julskinkan. Därefter följer i naturlig ordning julens alla delikatesser. De traditionella julrätterna presenteras först i sin klassiska version för att sedan följas upp med ett antal variationer. Exempelvis är gravad lax det första (och grundläggande) laxreceptet och därpå följer variationerna rödbetsgravad lax, saffranslax, rökt laxrulle med västerbottenost, laxcarpaccio, laxsnittar med rom och slutligen julsushi med rökt lax. Här finns en genomgående tanke att förutom grundreceptet korsbefrukta med några av julens råvaror och slutligen erbjuda en variant med exotisk anstrykning. Som helhet blir slutresultatet bra. Det finns alltid ett recept som är tilltalande även om vissa av avsnittens recept inte lockar. Jag hittar med andra ord det laxrecept jag behöver. Grunden och ett par trevliga variationer. Att julsushi med rökt lax varken har några beröringspunkter med julen eller japansk sushi spelar kanske därför mindre roll?
Jag använder laxen och dess recept som exempel därför att det är talande för Vår julkokbok som helhet. Det går enkelt att finna recept som inte hör julen till men samtidigt gör det rika urvalet att något finns att hämta för alla smakriktningar. Matvetesalladen på sidan 111 är en rätt som få förknippar med julen, men kort därefter följer en rad sallader med olika kålsorter som jag med glädje tar med mig till julmatlagningen. Läsning av Vår julkokbok är således ojämn. Bra varvas med mindre bra. Några recept känns igen från ordinarie utgåvan. Det som här presenteras som julköttbullar är det som i Vår kokbok namnges som delikatessköttbullar. Men kanske är också det ett talande exempel på vårt förhållningssätt till julen. I december tillsätts prefixet jul och vi blir alla glada och nöjda (Lex must).
Matjestårtan på sidan 81 är ett recept som hör hemma på sommarens buffébord istället för på julbordet. Intrycket förstärks av att tårtan i boken garneras med gräslöksblommor. Gräslöken blommar svårligen i adventstid och presentationen förmedlar en känsla av trötthet eftersom rätten och bilden inte har omarrangerats efter bokens säsong. Rent generellt hade en tydligare definition och avgränsning mellan jul- och buffébordet varit önskvärt med tanke på bokens titel.
Ett annan av mina käpphästar är tidsberäkningen av sillberedningen. Att göra Glasmästarsill på tjugo minuter ställer jag mig tveksam till. Enbart kokning av lagen (vatten, ättika och socker) kräver vanligen längre tid för att svalna än de stipulerade tjugo.
Trots mina många invändningar finner jag flera fina recept i Vår julkokbok. Böcklingpastej med kapris och rödbetor, smördegsinbakad getostpaj, fina julsallader och potatisbröd med pomerans är något av det jag gärna testar fram till tomtens ankomst. Jag tycker också att Vår julkokbok har ett för kokboksdjungeln tilltalande pris. Mina inledande frågor bemöts tvetydigt. Både ja- och nej är relevanta svar.
Köpsugen? Här eller här kan du köpa kokboken
Provläs Vår Julkokbok här
Upptäck mer från Håkan Liljeqvist
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Har tänkt länge att jag inte behöver någon julkokbok, men ändå lockades jag förra veckan att köpa en just för att jag tycker om upplägget i vårkokboken. Har inte kollat så noga än men tror att jag kommer att använda den del.
Kan vara bra att ha en julkokbok men flera kan lätt kännas lite överflödigt. Den här tror jag dock kan vara en bra grundbok på samma vis som Vår kokbok är.