Det är svårt, ja faktiskt nära nog omöjligt, att inte bli drabbad av Saras passion för bakning om man besöker hennes blogg. Denna passion har inte bara fått henne att börja blogga om sin bakning utan har också fört henne från en karriär som journalist till att idag driva ett eget bageri, Solhaga Stenugnsbageri, i Slöinge. Denna månad är det bloggen Sara Bakar som är Månadens matblogg här på Recepten.nu.
Matbloggarna Det gröna skafferiet och m.ade b.y m.ary utsåg jag till Månadens Matblogg under september respektive oktober. Denna månad är det Sara Bakar som jag vill lyfta fram lite extra. Här har ni en bakblogg som verkligen inspirerar och bevisar att man kan förverkliga sina drömmar. Bloggen bjuder inte bara på recept för lyckade brödbak utan också handfasta råd, mycket kunskap och en rejäl dos bakglädje. Jag kontaktade Sara Wennström som driver bloggen och hon har tagit sig tid att besvara mina frågor om bloggandet och hennes passion för bakning.
Du driver en fantastiskt inspirerande och informativ blogg om bakning. Vad betyder bloggandet för dig? Varför bloggar du?
Tack, vad snällt sagt! Jag började blogga för att jag ville hitta ett sätt att berätta för andra om bakningen och mina recept. Och om renoveringen av min bakugn och vårt sommarhus Solhaga. Det blev en kreativ kanal där jag kunde fota och skriva helt efter eget huvud. Dessutom var det ett kul sätt att få kontakt med andra som bakar. Det var så det började, men allt eftersom intresset blev starkare och jag bestämde mig för att starta bageri, så blev bloggen också ett sätt att marknadsföra sig. Till exempel är det många journalister och fotografer som har hittat mig via bloggen, och det har gjort att jag har fått mycket publicitet.
Om du möter någon med ett nyväckt intresse för att baka bröd som inte har någon kunskap eller erfarenhet men som vill komma igång, vilka är dina bästa nybörjarråd till honom eller henne?
Välj ett enkelt recept och baka det många gånger så att du får in känslan och förståelsen för vad det är som händer. Bakning handlar om mer om känsla än om exakta recept. Det kan ta väldigt olika lång tid för ett bröd att jäsa klart till exempel.
Vilka egenskaper tycker du krävs för att bli en duktig bagare och driva ett eget bageri?
För att bli en duktig bagare krävs intresse och känsla, och att man verkligen tränar och bakar ofta. För att driva ett eget krävs att man satsar fullt ut. Sätt ribban högt och tro på dig själv, då kommer andra också att göra det. Det skadar inte att vara en visionär och drömmare, för att skapa sig en klar bild av vilken upplevelse man vill ge sina kunder. Men samtidigt bör man stå stadigt med fötterna på jorden och ha koll på verkligheten. Det är också viktigt att ta hjälp utifrån med sådant man inte kan göra själv.
Om du fick möjlighet att göra en matresa, vart skulle du åka och varför?
Helst vill jag göra en tidsresa till min morfars far Peter Asmus Asmussen som drev Wienerbageriet i Sønderborg, Danmark ungefär mellan 1930 och 1955. Det hade varit så roligt att se hur han hade det i sitt bageri och ta del av hans recept. Jag tror att vi hade haft mycket intressant att prata om!
Besök Månadens matblogg här – Sara Bakar av Sara Wennerström
Har du en matblogg som jag borde besöka? Vilken svensk matblogg borde jag utse som Månadens matblogg i december? Tipsa mig gärna genom att lämna en kommentar.
Foto: Sara Wennerström
Vilken härlig blogg! Och som jag har missat helt. Kul att ni uppmärksammar bloggar så vi får möjlighet att upptäcka fler.
Trevligt Emmy :) Nöjet är helt på vår sida! Det finns en stor matbloggs-skatt därute men det kan vara lite snårigt att hitta fram till guldkornen. Kan vi hjälpa fler att hitta dessa så känner vi oss nöjda och glada.